Delovno aktivnih Slovencev vedno več

Največ delovno aktivnih oseb je v gradbeništvu, najmanj pa v gostinstvu.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Podatki Sursa kažejo, da se je število delovno aktivnih oseb v Sloveniji februarja v primerjavi z januarjem povečalo za 0,3 odstotka (na nekaj več kot 912.600). V primerjavi z lanskim februarjem pa je bilo število višje za tri odstotke. Ob tem se je število delovno aktivnih najbolj povečalo v gradbeništvu.

image_alt
Podjetniki srečnejši in bolj zdravi od zaposlenih

Število delovno aktivnih se je najbolj povečalo pri moških

Na mesečni ravni se je februarja število zaposlenih povečalo za 0,4 odstotka, število samozaposlenih pa za 0,2 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število prvih povečalo za 3,1 odstotka, drugih za 2,1 odstotka.

Podatki so pokazali, da je bilo v februarju za 0,3 odstotka več delovno aktivnih žensk (nekaj več kot 411.000), in sicer se je število najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih (za nekaj več kot 300, na približno 67.500). Pri moških pa se je število povečalo za 0,4 odstotka (na približno 501.600). Na letni ravni se je število delovno aktivnih moških povečalo za 3,1 odstotka in žensk za 2,9 odstotka.

Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo v gradbeništvu. Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Število delovno aktivnih oseb se je najbolj povečalo v gradbeništvu. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Največji porast delovno aktivnih v gradbeništvu, najmanjši v gostinstvu

Na mesečni ravni se je število delovno aktivnih oseb zmanjšalo v štirih, povečalo pa v šestnajstih dejavnostih. Najbolj se je povečalo v dejavnosti gradbeništvo (v mesečni primerjavi za 1,5 odstotka, na približno 70.400, v letni za 8,1 odstotka), od tega se jih je 94,3 odstotka zaposlilo. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2017 pa se je število delovno aktivnih oseb v tem sektorju povečalo za 36,7 % (ali za približno 18.900 oseb), so še pokazali podatki.

image_alt
Inflacija narašča, plače stagnirajo. Se bo standard prepolovil?

V gradbeništvu je bilo februarja letos 91,6 odstotka moških, od tega 54,9 odstotka slovenskih državljanov. Od leta 2017 pa se je število delovno aktivnih slovenskih državljanov v gradbeništvu povečalo za 14,6 odstotka (ali za približno 2.800), število delovno aktivnih tujih državljanov iz Bosne in Hercegovine ter s Kosova pa se je povečalo za 74,7 %. 

Po drugi strani pa se je v mesečni primerjavi število najbolj zmanjšalo v gostinstvu (za 0,1 odstotka, na približno 36.600), vendar pa je bilo v primerjavi z lanskim februarjem kljub temu višje za 14,9 odstotka, kar je posledica zmanjšane dejavnosti v prejšnjem letu zaradi protikoronskih ukrepov, ugotavljajo statistiki.

Vir: SURS

image_alt
Podjetje Ecolab, ki ga podpira Bill Gates, je kupilo molk zaposlenih

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: