COP26: Lego navodila za politične voditelje

Več kot 6000 otrok z vsega sveta je politikom predalo 10 zahtev v obliki navodil za sestavljanje lego kock.
Fotografija: Srečanje ljubiteljev Lego kockv Ljubljani, 27. november 2010. Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Srečanje ljubiteljev Lego kockv Ljubljani, 27. november 2010. Foto: Leon Vidic / Delo

Dansko podjetje Lego označuje omenjen projekt kot najbolj ambiciozno 'gradnjo' do zdaj. Vendar namesto dejanskega, fizičnega Lego modela in več strani navodil ponuja 10 preprostih korakov za »gradnjo boljšega sveta«. Namenjeni so političnim voditeljem, ki so se zbrali na svetovnem podnebnem vrhu COP26, ki je potekal v škotskem Glasgowu od 31. oktobra do 13. novembra.

Preprosta navodila je enostavno upoštevati

Danski izdelovalec priljubljenih Lego kock je izvedel raziskave in delavnice, na katerih je sodelovalo 6000 otrok z vsega sveta, starih med osem in 18 let. Podjetje je mlade prosilo za predloge o tem, kako se spopasti s podnebno krizo, navaja The Guardian. Tako je nastala knjižica, ki je oblikovana kot navodila za sestavljanje Lego kock, kjer so zbrani ukrepi, kot so zmanjšanje onesnaževanja in odpadkov ter večja prizadevanja za varstvo narave.

image_alt
Nostalgične igrače iz 90. let, ki so danes vredne celo premoženje

Skoraj polovica otrok je raziskovalcem povedala, da o okolju razmišljajo enkrat na teden, vsak deseti otrok pa vsak dan. Globalno segrevanje je bila njihova glavna skrb. Tim Brooks, podpredsednik za okoljsko odgovornost pri podjetju Lego, je dejal, da je namen pobude »dati otrokom glas« na podnebnih pogajanjih, je pred dogodkom poročal The Guardian. »Otroci zahtevajo, da so oni in prihodnje generacije v ospredju pri oblikovanju politike,« je dejal.

Foto: Arto Alanenpaa
Foto: Arto Alanenpaa
Ker so podjetja pod pritiskom, da zmanjšajo svoj vpliv na planet, se je podjetje Lego zavezalo, da bo do leta 2032 zmanjšalo absolutne ogljikove emisije za 37 odstotkov, glede na izhodiščno leto 2019. Pri trajnostnih projektih podjetja sicer dela več kot 150 ljudi, v treh letih pa bo za izpolnjevanje zaveze namenilo 357 milijonov evrov.

Legova navodila za boljši svet:

  •     Zmanjšajte onesnaževanje in odpadke,
  •     večji poudarek na varovanju narave,
  •     spremenite zakone in predpise na področju trajnosti,
  •     prenehajte ignorirati problem: storite več,
  •     izobražujte ljudi vseh starosti,
  •     uvedite programe za zmanjšanje emisij,
  •     sodelujte na mednarodni ravni in si izmenjajte znanje in rešitve,
  •     voditelji, spremenite svoje vedenje in bodite zgled,
  •     več vlagajte v varstvo okolja,
  •     pomagajte ljudem in prihodnjim generacija

Odzivi otrok so spodbudili Lego k ukrepanju

Podjetje Lego, ki letno sicer proizvede na milijarde plastičnih kock, je pred kratkim predstavilo svoje prve kocke 4x2 iz reciklirane plastike. Prototipi, izdelani iz plastike PET iz zavrženih plastenk, so rezultat triletnih poskusov, naslednja faza testiranja pa naj bi trajala vsaj eno leto, je navedel The Guardian.

image_alt
Plimovanje: Bogat in zanesljiv, vendar neizkoriščen vir energije

Brooks je povedal, da je letno prejel približno tisoč pisem otrok, v katerih so bile izražene tako pohvale kot kritike. Njihovi odzivi so spodbudili Lego k ukrepanju na področju plastike za enkratno uporabo, ki bo do leta 2025 odstranjena iz kompletov, ter k razvijanju recikliranih kock. Dejal je, da je podjetje pokazalo vodilno vlogo na področju okolja, vendar priznava, da »se vedno lahko stori še več«.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Junija je sicer Reuters poročal, da danski proizvajalec igrač Lego pričakuje, da bo v 18 do 24 mesecih začel prodajati igrače iz recikliranih plastenk. Našli so namreč ustrezno zeleno alternativo za plastiko, ki temelji na nafti. Iskanje alternativnega materiala je bilo za podjetje Lego velik izziv, saj v zadnjih šestih letih ogromno raziskovalcev preizkušalo številne različne materiale rastlinskega izvora in reciklirane materiale.

»Zelo smo navdušeni nad tem prebojem,« je za Reuters dejal Brooks. »Želimo si, da bi naši izdelki pozitivno vplivali na planet, ne le z igro, ki jo spodbujajo, temveč tudi z materiali, ki jih uporabljamo.« Podjetje Lego, ki v svojih izdelkih vsako leto porabi približno 100.000 ton plastike, je sporočilo, da bo uporabilo recikliran material iz plastenk, ki so v Evropi in Združenih državah Amerike certificirane kot varne za ravnanje s pijačami. Iz litrske plastenke za vodo bo nastalo približno deset standardnih kock Lego.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Konkurenčna družba Mattel, ki je bolj znana kot proizvajalka Barbie igrač, si je decembra 2019 zastavila podoben cilj. Sklenili so namreč, da bodo leta do 2030 v vseh svojih izdelkih in embalaži uporabljali 100-odstotno reciklirano plastiko, plastiko, ki jo je mogoče reciklirati, ali plastiko na biološki osnovi.

Več iz rubrike