Chanel omejuje prodajo ruskim kupcem v tujini

Številni modni navdušenci in vplivneži so nad potezo Chanela šokirani, ob tem pa menijo, da bi morale modne znamke o političnih vprašanjih molčati.
Fotografija: Chanel se je odločil za drzno potezo. Foto: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Chanel se je odločil za drzno potezo. Foto: Charles Platiau/Reuters

V okviru vedno hujših sankcij, ki jih zahodne države uvajajo proti Rusiji, so številna podjetja prekinila poslovanje z Rusijo, nekatera pa gredo še korak dlje.

image_alt
Christiano Ronaldo porabil milijone za svojo unikatno uro Bugatti

S podpisom pogodbe jamčijo da izdelki ne bodo uporabljeni v Rusiji

Luksuzna modna znamka Chanel se je odločila, da ne bo prodajala oblačil, parfumov in drugega luksuznega blaga ruskim kupcem v tujini, če nameravajo izdelke odnesti v svojo domovino. Odločitev modnega podjetja številni obsojajo, Chanel pa odgovarja, da gre za spoštovanje trgovinskih sankcij, ki so jih proti Rusiji uvedle zahodne države.

Najnovejša zakonodaja Evropske unije in Švice o sankcijah vključuje tudi prepoved prodaje, dobave, prenosa ali izvoza, posredno in neposredno, luksuznega blaga kateri koli fizični ali pravni osebi v Rusiji ali za uporabo v Rusiji, navaja portal Cna Luxury.

Gre predvsem za izdelke, vredne več kot 300 evrov, kar je večina Chanelovih izdelkov.

Chanel je za tuje medije pojasnil, da so uvedli postopek, s katerim stranke z neznanim stalnim bivališčem, s podpisom pogodbe jamčijo, da kupljeni izdelki ne bodo uporabljeni v Rusiji.

image_alt
Najdražje alkoholne pijače na svetu

Kampanja za ukinitev Rusije

Ukrep so že potrdili nekateri ruski vplivneži na družabnih omrežjih, po zahtevi identifikacije so jim namreč zavrnili nakup izdelkov v Chanelovih butikih od Pariza do Združenih arabskih emiratov.

Številni modni navdušenci in vplivneži so nad potezo Chanela šokirani. Med drugim tudi znana ruska vplivnica Anna Kalashnikova, saj ji je Chanel nedavno blokiral nakup uhanov in torbic v Dubaju.

Chanel z drzno potezo tvega finančne posledice. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/Reuters
Chanel z drzno potezo tvega finančne posledice. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/Reuters

Zgrožena je tudi Yana Rudkoskaya, producentka in žena olimpijskega umetnostnega drsalca Aleksandra Pljušenka, a pravi, da dvomi, da je kriv Putin. Rudkoskaya je v preteklih letih pri Chanelu porabila več kot milijon evrov, zato se ji zdi poteza podjetja zelo ponižujoča.

Nezadovoljstvo je izrazila tudi tiskovna predstavnica moskovskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova. Chanel je obtožila, da se je pridružil "kampanji za ukinitev Rusije".

Številni poznavalci so prepričani, da bo Chanel zaradi te sankcije utrpel precej veliko finančno škodo.: »Tako drzno politično stališče ni brez tveganj,« meni Qing Wang, profesorica trženja in inovacij na Warwick Business School in strokovnjakinja za luksuzne blagovne znamke. Ob tem pa je navedla raziskavo podjetja Clutch, v kateri je večina anketirancev odgovorilo, da bi morale blagovne znamke o političnih vprašanjih molčati.

image_alt
ZDA in EU sta ponovno uvedli sankcije proti Putinu in Rusiji

Več iz rubrike