ZDA in EU sta ponovno uvedli sankcije proti Putinu in Rusiji

Nekateri menijo, da bo učinek sankcij EU proti Rusiji postal zares učinkovit šele, ko bosta tarča sankcij naftni in plinski sektor največje države na svetu.
Fotografija: Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 6. april 2022. Foto: Frederick Florin / AFP
Odpri galerijo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 6. april 2022. Foto: Frederick Florin / AFP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v torek, 5. aprila, dejala, da je, glede na nedavne grozovite dogodke v Ukrajini, pritiske potrebno še okrepiti. Tako je predlagala peti sveženj sankcij proti Rusiji, ki naj bi bile širše in ostrejše, da bodo še globlje zarezale v rusko gospodarstvo.

ZDA so v sredo, 6. aprila, prav tako uvedle nov krog sankcij proti ruskim bankam in elitam, med drugim so Američanom prepovedale vlaganje v Rusijo, in se tako odzvale na ruska »grozodejstva« v Ukrajini. Ameriški predsednik Joe Biden je ob tem dejal: »Danes skupaj z našimi zavezniki in partnerji napovedujemo nov krog uničujočih sankcij.«

Peti sveženj sankcij EU

Predsednica Evropske komisije je v ponedeljek, 4. aprila, ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu izrazila sožalje glede grozodejstev, ki so se zgodila v Buči in na drugih območjih. Poleg tega mu je zagotovila polno podporo Komisije v teh negotovih časih, dan kasneje pa predstavila peti sveženj sankcij EU proti Rusiji.

image_alt
Povračilni ukrepi: Rusija za dobavo plina zahteva plačilo v rubljih

»Rusija vodi kruto in neusmiljeno vojno, ne le proti pogumnim ukrajinskim vojakom, temveč tudi proti njenemu civilnemu prebivalstvu. Pomembno je, da v tem kritičnem trenutku ohranimo čim večji pritisk na Putina in rusko vlado,« je dejala von der Leyenova in dodala, da bodo tokratne sankcije »širše in ostrejše, tako da bodo še globlje zarezale v rusko gospodarstvo«.

Peti sveženj sankcij ima šest stebrov, navaja Evropska komisija na svoji spletni strani. Prvič, uvedena bo prepoved uvoza premoga iz Rusije v vrednosti štiri milijarde evrov na leto. Drugi steber zajema popolno prepoved transakcij za štiri ključne ruske banke, med katerimi je tudi VTB, druga največja ruska banka. Te štiri banke, ki jih je Komisija zdaj popolnoma odrezala od trgov, sicer predstavljajo 23 odstotkov tržnega deleža v ruskem bančnem sektorju.

Uničena stavba v mestu Borodianka, severozahodno od Kijeva, 6. april 2022. Foto: Genya Savilov / AFP
Uničena stavba v mestu Borodianka, severozahodno od Kijeva, 6. april 2022. Foto: Genya Savilov / AFP

Tretjič; ruskim plovilom in plovilom, ki jih upravlja Rusija, bo prepovedan dostop do pristanišč EU, z izjemami, ki zajemajo osnovne dobrine. Četrti steber se s ciljno usmerjenimi prepovedmi izvoza v vrednosti 10 milijard evrov osredotoča na slabšanje ruske tehnološke baze in industrijske zmogljivosti.

Peti steber naj bi s prepovedjo uvoza določenih izdelkov v vrednosti 5,5 milijarde evrov zmanjšal vezi med Rusijo in Belorusijo. Pod šesto točko pa je von der Leyenova navedla, da sprejemajo »številne zelo ciljno usmerjene ukrepe, kot je splošna prepoved EU za sodelovanje ruskih podjetij pri javnih naročilih v državah članicah ali izključitev vsakršne finančne podpore, evropske ali nacionalne, ruskim javnim organom«. »Evropski davčni denar namreč ne sme iti v Rusijo v kakršni koli obliki,« je še dodala.

image_alt
Vojna v Ukrajini naj bi končala globalizacijo, kot jo poznamo

Toda Vicky Pryce, glavna gospodarska svetovalka pri Centru za ekonomske in poslovne raziskave, je podvomila v učinkovitost obstoječih sankcij. »Mislim, da bo [...] učinek sankcij postal resničen, ko bo dodan [uvoz] ruske nafte in plina, in mislim, da se Evropa počasi približuje temu cilju, vendar bi bilo zanjo trenutno zelo, zelo boleče, če bi to storila,« je pojasnila za medij Euronews.

ZDA so uvedle sankcije proti Putinovima hčerkama

ZDA so v sredo, 6. aprila, prav tako uvedle nov krog sankcij in sicer proti ruskim bankam, oligarhom in hčerkama ruskega predsednika. Med drugim so Američanom prepovedale vlaganje v Rusijo, in se tako odzvale na ruska »grozodejstva« v Ukrajini, ki jih je obsodil tudi ameriški predsednik Joe Biden, navaja Reuters.

Ameriški predsednik Joe Biden, 6. april 2022. Foto: Mandel Ngan / AFP
Ameriški predsednik Joe Biden, 6. april 2022. Foto: Mandel Ngan / AFP
»Jasno sem povedal, da bo Rusija za svoja grozodejstva v Buči plačala hudo in takojšnjo ceno,« je Biden zapisal v sporočilu na Twitterju in dodal: »Danes skupaj z našimi zavezniki in partnerji napovedujemo nov krog uničujočih sankcij.« Sankcionirani bosta tudi dve odrasli hčeri ruskega predsednika Vladimirja Putina, žena in hčer ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ter visoki člani ruskega varnostnega sveta, so pojasnili ameriški uradniki.

Tudi Velika Britanija je, tako kot ZDA, zamrznila sredstva banke Sberbank in sporočila, da bo do konca letošnjega leta prepovedala uvoz ruskega premoga, kar je zadnji del sankcij, usklajenih z ZDA in drugimi zahodnimi zaveznicami za »stradanje Putinovega vojnega stroja«. Po navedbah Reutersa sta banki Sberbank in Alfabank dejali, da nove sankcije ne bodo bistveno vplivale na njuno poslovanje.

image_alt
Napad na Ukrajino in sankcije proti Rusiji: Igra brez zmagovalca

Ameriški uradniki menijo, da »v resnici država drsi v gospodarsko, finančno in tehnološko izolacijo,« ter da naj bi se »s takšno hitrostjo vrnila na življenjski standard sovjetskega tipa iz osemdesetih let prejšnjega stoletja«. Direktor gospodarskega sveta Bele hiše Brian Deese je dejal, da se bo po ocenah rusko gospodarstvo leta 2022 skrčilo za 10 do 15 odstotkov in da inflacija v Rusiji dosega vrtoglavih 200 odstotkov.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.