Vojna v Ukrajini naj bi končala globalizacijo, kot jo poznamo

Izvršni direktor največje svetovne družbe za upravljanje naložb meni, da je konec globalizacije, ki smo jo doživljali v zadnjih treh desetletjih.
Fotografija: Larry Fink, soustanovitelj in izvršni direktor družbe BlackRock, 8. februar 2017. Foto: Lucas Jackson/Reuters
Odpri galerijo
Larry Fink, soustanovitelj in izvršni direktor družbe BlackRock, 8. februar 2017. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Eden izmed soustanoviteljev in izvršni direktor družbe BlackRock Larry Fink je izjavil, da je zaradi rusko-ukrajinske vojne konec obdobja globalizacije. Vendar morajo vlagatelji upoštevati, da se svetovno gospodarstvo in finančni sistem ne moreta »obrniti na glavo«, pravijo analitiki. BlackRock je sicer eden vodilnih svetovnih ponudnikov naložbenih in svetovalnih rešitev ter rešitev za upravljanje tveganj, ki upravlja s premoženjem v višini več kot 10.000 milijard ameriških dolarjev.

Rusija izključena iz svetovnega finančnega sistema

V letnem pismu vlagateljem, ki je bilo objavljeno v četrtek, 24. marca, je Fink dejal, da še vedno verjame v prednosti globalizacije: »Dostop do svetovnega kapitala omogoča podjetjem, da financirajo rast, državam, da povečajo gospodarski razvoj, in več ljudem, da doživijo finančno blaginjo. Toda ruska invazija v Ukrajino je končala globalizacijo, ki smo jo doživljali v zadnjih treh desetletjih,« je zapisal.

image_alt
Pomembna podjetja sankcionirajo Rusijo - 2. del

Sankcije, ki so jih uvedle ZDA, EU in zaveznice, so Rusijo v veliki meri izključile iz svetovnega finančnega sistema, medtem ko so številna zahodna podjetja zapustila ali prekinila poslovanje v tej državi kot kazen za njen napad na Ukrajino. Ta »gospodarska vojna« kaže, kaj je mogoče doseči, če se podjetja ob podpori svojih deležnikov združijo v odziv na nasilje in agresijo, je dejal Fink.

Larry Fink, soustanovitelj in izvršni direktor družbe BlackRock, 26. september 2018. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Larry Fink, soustanovitelj in izvršni direktor družbe BlackRock, 26. september 2018. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Izvršni direktor družbe BlackRock meni, da bosta agresija Rusije v Ukrajini in njena posledična ločitev od svetovnega gospodarstva, podjetja in vlade po vsem svetu spodbudila, da ponovno ocenijo svoje odvisnosti in ponovno analizirajo svoje proizvodne in montažne odtise, povzema spletni portal MarketWatch. To je sicer nekaj, k čemur je pandemija covida-19 spodbudila že mnoge.

Če se bo globalizacija, kot jo poznamo, res končala, je smiselno, da si vlagatelji ogledajo domače naložbe in podjetja, katerih prihodki večinoma izvirajo iz domače prodaje, pravijo nekateri analitiki. Prav tako je smiselno pričakovati večji pritisk na inflacijo, saj krajše dobavne verige povečujejo stroške, navaja MarketWatch.

Kaj prinaša deglobalizacija?

Nekatera pričakovanja v zvezi z deglobalizacijo pa morda ne bodo ustrezala realnosti. Kaj se bo denimo zgodilo, če bo čez nekaj let konkurent določenega podjetja spet začel poslovati z ljudmi po vsem svetu in ga bo lahko premagal po ceni? »Ali se vrnemo k staremu modelu? Konkurenčni vidik ni enostaven,« je v telefonskem intervjuju za MarketWatch dejal Ed Keon, glavni naložbeni strateg pri družbi QMA.

image_alt
Inflacija v ZDA dosegla 40-letni rekord, ECB bo prilagodila politiko

Po njegovih besedah bodo konkurenčne sile verjetno ohranile »vsaj precejšnjo stopnjo globalizacije« kljub kratkoročnim nasprotjem. Kratkoročno je bilo letos sicer najpreprostejše trgovanje na področjih, na katerih se že leta premalo vlaga, vključno z energijo in drugimi materiali ter infrastrukturo.

Koncept globalizacije. Foto: Vasin Lee / Shutterstock
Koncept globalizacije. Foto: Vasin Lee / Shutterstock
»Dokler se to ne bo obrnilo ali dokler ne bomo sprejeli neogljičnih virov, dokler ne bodo izpodrinili potrebe po ogljiku, se zdi precej verjetno, da bo ta blagovna norija še nekaj časa trajala,« je dejal Keon, kar govori v prid naložbam v surovine in proizvajalcev surovin. Vlagatelji so se otresli z vojno povezane treme in sprejeli signale predstavnikov ameriške centralne banke (Fed). Predsednik Fed-a Jerome Powell je sicer pustil odprta vrata za dvig obrestnih mer za več kot 25 bazičnih točk ali četrt odstotne točke na prihodnjih srečanjih, o čemer smo že pisali.

Pričakuje se, da bo prihodnji teden še naprej odražal zaostrene razmere na ameriškem trgu dela, saj bo v sredo, 30. marca, objavljena ocena ustvarjenih delovnih mest v zasebnem sektorju za marec, medtem ko bo uradno poročilo ministrstva za delo o delovnih mestih za ta mesec objavljeno v petek, 1. aprila. V četrtek, 31. marca, bo objavljen februarski odčitek priljubljenega kazalnika inflacije, indeksa cen izdatkov za osebno potrošnjo.

image_alt
Fed je potrdil prvo zvišanje obrestne mere, sledilo jih bo še več

Več iz rubrike