Avstrija: zasebne univerze pridobivajo na priljubljenosti

Več kot dve tretjini vseh, ki študirajo v Avstriji, je vpisanih na državnih univerzah in akademijah.
Fotografija: Lansko jesen, ob nastopu drugega vala pandemije covida-19, se je povečalo zanimanje za študij v Avstriji. Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Lansko jesen, ob nastopu drugega vala pandemije covida-19, se je povečalo zanimanje za študij v Avstriji. Foto: Jure Eržen / Delo

Lansko jesen, ob nastopu drugega vala pandemije covida-19, se je povečalo zanimanje za študij v Avstriji. V šolskem letu 2020/2021 je bilo vpisanih skupaj 3,1 odstotka več študentov kot v letu 2019/2020.
 
Študentska populacija v Avstriji je bila pred pandemijo na letni ravni konstantna. V šolskem letu 2018/2019 je bilo skupaj 367.700, leto kasneje pa 376.050 študentov, kar je le 650 oziroma 0,2 odstotka manj. Nato se je v šolskem letu 2020/2021 število oseb na študijskih programih povečalo za kar 11.725 (+ 3,1 odstotka).
 
Več kot dve tretjini vseh, ki študirajo v Avstriji, je vpisanih na državnih univerzah in akademijah. Trenutno se na tak način šola 268.000 študentov. Poleg tega dobrih 16.500 študentov obiskuje različne druge univerzitetne programe. V zadnjih nekaj desetletjih dobivajo dovoljenje za delovanje tudi zasebne univerze in visoke strokovne šole. Njihovo število je v porastu, privabljajo pa tudi vse več študentov. Na visokih strokovnih šolah je zdaj skoraj 59.000 rednih študentov, kar je dobrih 3.500 ali 6,4 odstotka več kot v šolskem letu 2019/2020.
image_alt
Bill Gates kupil hotelsko verigo za 1,9 milijarde evrov

16 zasebnih univerz

 
Največji skok priljubljenosti, kar se tiče rednega študija, beležijo avstrijske zasebne univerze. Njihovo delovanje so omogočili leta 1999 z Zakonom o zasebnih univerzah, ki je bil leta 2021 nadomeščen z Zakonom o zasebnih visokih šolah. Trenutno deluje 16 zasebnih univerz z državno akreditacijo. Lani se je število študentk in študentov na avstrijskih zasebnih univerzah povečalo za kar 14,7 odstotka in doseglo skoraj 14.000.
 
Nekatere od njih so poimenovane po avstrijskih velikanih. Zasebna univerza Anton Bruckner, na kateri se uči glasbo, ples in gledališko igro, se nahaja v Linzu, metropoli Zgornje Avstrije, kjer je v 19. stoletju ta slavni skladatelj dolga leta živel in ustvarjal. Linz ima tudi Katoliško zasebno univerzo, kjer je poleg teologije mogoče študirati tudi filozofijo in umetnostno zgodovino.
 
Zasebna univerza Bertha von Suttner, poimenovana po prvi ženski, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir (leta 1905), deluje v St. Pöltnu, glavnem mestu Spodnje Avstrije. Na njej se poučuje psihoterapijo, socialne vede, pedagogiko in ekonomijo.
 
V St. Pöltnu je tudi New Design University. Obiskali smo je pred štirimi leti, ko so tam uvedli študijski program Hrana in oblikovanje. Če pogledate prehrambene izdelke na policah supermarketov, boste opazili, da ni poudarek le na oblikovanju embalaže, ampak vse več tudi na samih izdelkih. Ribje palčke so na primer narejene za otroke in druge, ki rib pravzaprav ne marajo, nekateri sladoledi na palčki z idejo, da jih kupujejo tudi odrasli moški itd. V sklopu rednega študija te univerze ponujajo grafično, industrijsko in digitalno oblikovanje, notranjo arhitekturo itd.
image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Na Dunaju je sedež Zasebne univerze Sigmund Freud, poimenovane po očetu psihoanalize, kjer ne poučujejo le psihoterapije in psihologije, ampak tudi druge znanosti; medicinske in pravne. Podružnice se nahajajo v Linzu, Berlinu, Parizu, Milanu in Ljubljani. Dunaj je tudi svetovni glasbeni center, zato ne preseneča, da je v avstrijskem glavnem mestu poleg javnih visokih glasbenih šol tudi Zasebna univerza mesta Dunaj za glasbo in umetnost in JAM MUSIC LAB Private University for Jazz and Popular Music Vienna.
 
V Salzburgu se nahaja grob znanega srednjeveškega zdravnika Paracelsusa, ki je tam deloval v prvi polovici 16. stoletja. Po njem je poimenovana Zasebna medicinska univerza Paracelsus. Podobna znanja ponuja tudi Danube Private University v spodnjeavstrijskem Kremsu na Donavi. V Kremsu je še ena univerza, poimenovana po avstrijskem znanstveniku, ki je leta 1930 prejel Nobelovo nagrado za odkritje človeških krvnih skupin. To je Zasebna univerza Karl Landsteiner za zdravstvene vede.
 
Dunaj. Foto: Pixabay
Dunaj. Foto: Pixabay

Central European University (CEU), katere sedež od ustanovitve leta 1991 je bila Budimpešta, se je v zadnjih letih večinoma preselila na Dunaj. Ustanovil jo je milijarder in filantrop George Soros, ki je postal tarča napada madžarskih oblasti pod vodstvom Viktorja Orbána. Potem ko je madžarska vlada napovedala, da CEU ne bo podaljšala delovnega dovoljenja, so vodilni ljudje CEU konec leta 2018 napovedali, da jo selijo na Dunaj.
 
Dunajska MODUL University Vienna je specializirana za izobraževanje turističnih in drugih menedžerjev. Ekonomijo je mogoče študirati v več avstrijskih mestih; na primer na veliki državni Ekonomski univerzi na Dunaju (WU Wien), ki sprejme približno 25.000 študentov. V novi WU kampus, ki je bil odprt leta 2013, je bilo vloženih pol milijarde evrov. Njegove stavbe so oblikovali sloviti arhitekti, med njimi zdaj že pokojna Zaha Hadid.
 
Zasebna univerza dvorec Seeburg se nahaja nedaleč stran od Salzburga. Majhen grad iz 15. stoletja, ki je obdan z obzidjem in jarkom, ponuja predvsem za izredne študente različna študijska področja ekonomskih ved. Občasna obvezna predavanja ne potekajo le v tem gradu, ampak tudi v Salzburgu in na Dunaju. Študente ekonomije in drugih ved izobražuje tudi dunajska zasebna Webster University.
 
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Zasebna glasbena univerza Gustav Mahler deluje v Celovcu. V tirolskem mestu Hall je edina zasebna univerza v tej avstrijski deželi UMIT Tirol, Zasebna univerza za zdravstvene vede, medicinsko informatiko in tehniko.
 

Več iz rubrike