Avstrija: delež električnih vozil hitro narašča

Avgust je bil prvi mesec, ko je bilo v Avstriji registriranih več hibridnih in električnih vozil kot tistih, ki jih poganjata bencin ali dizel.
Fotografija: Električna vozila čedalje bolj izpodrivajo vozila, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. Foto: MAvric Pivk / Delo
Odpri galerijo
Električna vozila čedalje bolj izpodrivajo vozila, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. Foto: MAvric Pivk / Delo

Električna vozila čedalje bolj izpodrivajo vozila, ki jih poganja motor z notranjim izgorevanjem. V nekaterih državah je ta trend še posebej opazen.
 
Avgusta letos je bilo prvič do sedaj v Avstriji registriranih več avtomobilov na električni in hibridni pogon kot tistih, ki jih poganjata bencin ali dizel, poroča avstrijski statistični urad.
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Delež na novo registriranih vozil na alternativni pogon se je v enem letu podvojil

 
Medtem ko je v avgustu delež na novo registriranih hibridnih in električnih vozil znašal 42,2 odstotka, je bilo registriranih 35,1 odstotka vozil na bencinski in 22,7 odstotka vozil na dizelski pogon. Delež na novo registriranih vozil na alternativne pogone se je tako v enem letu več kot podvojil.
 
Glede na podatke statističnega urada je opazen tudi trend upadanja deleža lastništva avtomobilov. V primerjavi z lanskim je bilo v letošnjem avgustu namreč registriranih 15 odstotkov manj vozil.
Foto: Anushree Fadnavis / Reuters
Foto: Anushree Fadnavis / Reuters

Toyota do leta 2030 v avtomobilske baterije vložila več kot 11 milijard evrov

 
Avtomobilski proizvajalci se na vse načine trudijo, da sledijo omenjenim trendom in se kar najhitreje prilagodijo novim razmeram. Toyota, ki si prizadeva, da bi bila njena proizvodnja ogljično nevtralna, naj bi do leta 2030 v baterije za električna in hibridna vozila vložila kar 11,5 milijarde evrov, je sporočila francoska tiskovna agencija AFP.

Investicija naj bi bila namenjena razvoju in dobavi baterij za električna vozila. Podjetje prav tako načrtuje, da bi do leta 2030 strošek baterije na posamezen avtomobil znižala za polovico.
  
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Toyota naj bi zastavljeni cilj dosegala tudi z uvedbo novega načina barvanja avtomobilov. Pri obstoječem načinu naj bi se namreč porabilo precej energije. Klasično barvo naj bi zato v prihodnje zamenjala samolepilna folija.
 
Toyota je sicer pionir na področju hibridnih vozil in vozil na vodikove gorivne celice, dela pa tudi na razvoju električnih vozil na baterije.
 

Japonska načrtuje ogljično nevtralnost do leta 2050

 
Yoshihide Suga, japonski premier, je postavil za Japonsko cilj, da naj bi do leta 2050 postala ogljično nevtralna. Država namreč le stežka zmanjšuje ogljikove emisije, po tistem ko je v katastrofi v jedrski elektrarni leta 2011 zaprla jedrske elektrarne, navaja STA.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Toshiba je konec lanskega leta sporočila, da bo prenehala izdelovati nove elektrarne na premog in se bo namesto tega preusmerila na rabo obnovljive energije. S to potezo bo pomagala pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov.
 

Več iz rubrike