Avstrija: 140 milijonov evrov izgube za vsak dan zaprtja trgovin

Samo novembra naj bi zaprtje v Avstriji povzročilo 1,1 milijarde evrov manj prometa za maloprodajo. V decembru bo ta znesek še višji.
Fotografija: Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Močno povečanje števila okuženih s SARS-CoV-2 v prvih treh tednih novembra in posledično kritično stanje v bolnišnicah sta prisilila avstrijsko zvezno vlado, da je z današnjim dnem, 22. novembrom, ponovno uvedla zaprtje javnega življenja po vsej državi. To bo predvidoma trajalo največ tri tedne, do 12. decembra.

Pravila so znana iz obdobja preteklih zaprtij. Obvezno je nošenje maske FFP-2 v vseh zaprtih prostorih, tudi na delovnem mestu. Ljudje morajo ostati v svojih domovih, ki jih lahko zapustijo le zaradi odhoda v službo / šolo ali zaradi drugih nujnih razlogov: nakupa živil, rekreacije, skrbi za nemočne svojce, domače živali in podobno. Odprte bodo le pošte, banke in trgovine, ki prodajajo najnujnejše dobrine. Državne institucije bodo drastično zmanjšale obseg svojih storitev, kjer prihaja do stika s strankami. Vse to je bilo na ravni celotne države videno že trikrat (marca, novembra in decembra 2020) oziroma štirikrat na vzhodu Avstrije, kjer živi največ prebivalcev. V deželah Dunaj, Spodnja Avstrija in Gradiščanska je bila letos okoli velike noči še eno dodatno zaprtje javnega življenja.

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Zaprtje je prekletstvo za maloprodajo, gostinstvo in številne druge storitvene dejavnosti, za katere so adventni tedni obdobje največjega prometa. Strokovnjaki z univerze Johannesa Keplerja v Linzu so izračunali, da bo samo novembra zaprtje maloprodaje v Avstriji povzročilo 1,1 milijarde evrov manj prometa. Decembra bo izguba še večja; vsak dan zaprtja pomeni približno 140 milijonov evrov manj prometa. Jasno je, da se bo spletno nakupovanje hkrati močno povečalo.

Trgovci spet pričakujejo državno pomoč

Pandemija covida-19 je v zadnjih 20 mesecih številne segmente maloprodaje že pripeljala v težke razmere, pravi Rainer Trefelik, glavni predstavnik trgovske veje v Avstrijski gospodarski zbornici. »Ni majhno število trgovcev, ki imajo do 50 odstotkov manjši promet kot pred pandemijo. Zaprtje od 22. novembra dalje bo trgovinske razmere še poslabšalo. Zdaj moramo ukrepati hitro in pomagati brez birokratizacije. Smo v enakem položaju kot decembra 2020. Ponovno je prišel čas, da se uvede državna pomoč, kot je bila na voljo lani,« zahteva Trefelik.

Avstrijska gospodarska zbornica poudarja, da so se avstrijski trgovci skrbno pripravili na delo pred božičem. Ko bodo trgovine znova odprli 13. decembra, bo v njih dovolj blaga. Trefelik apelira: »Podprite regionalno domačo prodajo in ne spreminjajte trenutnega zaprtja v program podpore tujim trgovcem na spletu. Številna podjetja ponujajo možnost za prevzem blaga in na tisoče je avstrijskih spletnih trgovin s privlačnimi ponudbami.«

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ko se leto bliža koncu in temperature padajo, se veča število okuženih. Avstrija je v ta november vstopila s približno 45.000 potrjenimi aktivnimi primeri covida-19. Nato je skoraj vsak dan število na novo odkritih primerov zraslo za pet do 10 odstotkov in v nedeljo, 21. novembra, je bilo prepoznanih skoraj 150.000.

Od začetka pandemije do 20. novembra je skupno število diagnosticiranih primerov v Avstriji preseglo 1.056.000, kar pomeni, da je bil doslej s SARS-CoV-2 okužen skoraj vsak osmi prebivalec. Velika večina je ozdravela, je pa do zdaj umrlo nekaj več kot 12.000 bolnikov, ki so bili okuženi z virusom. To je približno 1,14 odstotka vseh zaznanih okužb.

image_alt
Trgovine, v katerih umetna inteligenca spremlja vsako vašo potezo

Na mednarodni ravni pa odmeva novica, da se je avstrijska zvezna vlada v dogovoru z vsemi avstrijskimi deželnimi vladami odločila sprejeti zakon o obveznem cepljenju vseh polnoletnih prebivalcev. Zakon naj bi veljal od februarja 2022, po tem, ko poteče obvezni rok, ki ga za tovrstne primere predpisuje avstrijska zvezna ustava. Čeprav se o možnosti uvedbe obveznega cepljenja veliko govori v številnih državah po svetu, ni to (še) nikjer v Evropi splošno obvezno, razen za ljudi (ki delajo) v Vatikanu. Izven Evrope so doslej obvezno splošno cepljenje uvedli le Indonezija, Tadžikistan, Turkmenistan in Mikronezija.

V Avstriji je bilo doslej z dvema odmerkoma cepljenih skoraj 5,9 milijona ljudi, kar je dve tretjini (66 odstotkov) celotne populacije. Na Dunaju je ta delež nekoliko nižji; 63-odstoten. V avstrijskem glavnem mestu je zdaj zelo enostavno prejeti tudi tretji odmerek, tako imenovano obnovitveno cepljenje ('booster'), že štiri mesece po drugem odmerku in ne po šestih mesecih, kot je bilo sprva načrtovano. Mesto Dunaj je med drugim postavilo kontejner na velik trg pred mestno hišo, kjer se odvija tudi eden največjih dunajskih božičnih sejmov. Kdor prinese osebne dokumente in potrdilo, da je prejel dva odmerka cepiva, dobi takoj tudi tretji odmerek.

image_alt
Evergrande: Milijarder prodal osebno premoženje za dobro podjetja

Na Dunaju delujejo cepilni centri tudi v stanovanjskih blokih, nakupovalnih centrih, cepilnih avtobusih itd. V avstrijskem glavnem mestu se ljudje lahko cepijo tudi v najbolj monumentalni srednjeveški dunajski stavbi, katedrali sv. Štefana v zgodovinskem središču mesta. Omenili smo že, da Vatikan z vsem srcem podpira cepljenje.

Več iz rubrike