Avstralija: 630 milijonov evrov za Veliki koralni greben

Avstralska vlada želi s to potezo preprečiti odstranitev Velikega koralnega grebena z Unescovega seznama svetovne dediščine.
Fotografija: Veliki koralni greben. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Veliki koralni greben. Foto: Shutterstock

Avstralska vlada namerava v devetih letih nameniti 630 milijonov evrov za zaščito Velikega koralnega grebena, s čimer želi preprečiti njegovo odstranitev z Unescovega seznama svetovne dediščine. Okoljevarstveniki so potezo označili za »dajanje obliža na polomljeno nogo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Podpiramo zdravje grebena in gospodarsko prihodnost turističnih ponudnikov, gostincev in queenslandskih skupnosti, ki so v središču gospodarstva grebena,« je ob predstavitvi milijardnega svežnja dejal avstralski premier Scott Morrison.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Velik del najnovejšega vladnega paketa pomoči bo namenjen preprečevanju onesnaževanja grebena s škodljivimi kmetijskimi odplakami. Približno četrtina sredstev bo namenjena upravi morskega parka Veliki koralni greben za »zmanjšanje nevarnosti, ki jih predstavljajo bodičaste morske zvezde«, ki se prehranjujejo s koralami.

V Avstraliji bodo maja potekale parlamentarne volitve, na katerih bo moral Morrison osvojiti ključne sedeže v Queenslandu, ki leži blizu grebena, če bo želel ostati na oblasti, ob tem izpostavlja AFP.

Od leta 1998 koralno beljenje prizadelo 98 odstotkov avstralskega Velikega koralnega grebena

Konec oktobra je bila v ameriški znanstveni reviji Current Biology objavljena raziskava, ki je pokazala, da je od leta 1998 koralno beljenje prizadelo 98 odstotkov avstralskega Velikega koralnega grebena.

Avstralski veliki koralni greben je tik pod gladino in zato barvit in pisan. Foto: VitalyEdush/Getty Images/iStockphoto
Avstralski veliki koralni greben je tik pod gladino in zato barvit in pisan. Foto: VitalyEdush/Getty Images/iStockphoto
Do beljenja pride, ko so zdrave korale obremenjene zaradi visokih temperatur oceana. Te namreč povzročijo, da korale izločijo simbiotske alge, ki živijo v njihovih tkivih, s tem pa izgubijo živahne barve in ostanejo bele. To za korale pomeni velik stres in lahko tudi povsem odmrejo.

Unesco je junija lani objavil osnutek poročila, v katerem priporoča, da bi Veliki koralni greben, ki je na seznamu naravne svetovne dediščine od leta 1981, zaradi dramatičnega upada koral uvrstili med ogroženo dediščino. Avstralijo so takrat pozvali, naj na vseh ravneh pospeši ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Avstralska okoljevarstvena organizacija pravi, da gre za dajanje »obliža na zlomljeno nogo«

Avstralska okoljevarstvena organizacija Climate Council je najnovejši sveženj finančnih sredstev za pomoč koralnemu grebenu označila za dajanje »obliža na zlomljeno nogo«.

»Če v tem desetletju ne bomo močno zmanjšali emisij, se bodo razmere na grebenu samo še poslabšale,« je dejala Lesley Hughes iz organizacije Climate Council in profesorica biologije na univerzi Macquarie.

image_alt
Negotova usoda odrabljenih baterij za električne avtomobile

»Razdeljevanje denarja za Veliki koralni greben, medtem ko z eno roko financirajo industrijo fosilnih goriv, ki povzroča uničujoče podnebne vplive, kot so morski vročinski valovi in beljenje koral, pomeni, da povečujejo problem, za katerega trdijo, da ga želijo odpraviti,« je opozorila.

Morrisonova vlada namreč podpira premog in ni pripravljena obravnavati podnebnih sprememb, zaradi česar je njegova stranka izgubila podporo v večjih mestih in se je pojavila vrsta neodvisnih strank, ki se osredotočajo na podnebne spremembe, še navaja AFP.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Avstralijo (4/5)

Več iz rubrike