Apple ponuja zaposlenim bajne bonuse, da ne bi odšli h konkurenci

Netipičen primer izplačil velikih bonusov kaže na stopnjo negotovosti, ki jo čutijo podjetja na zaostrenem trgu tehnoloških talentov.
Fotografija: Foto: BRENDAN MCDERMID/Reuters
Odpri galerijo
Foto: BRENDAN MCDERMID/Reuters

Apple se sooča s povečano konkurenco v Silicijevi dolini, predvsem kar se tiče tehnoloških talentov, zato se je podjetje odločilo, da svojim uslužbencem ponovno izplača bonuse. Nedavno so namreč zabeležili večje število odhodov vodilnih in talentiranih ljudi, zato se trudijo, da ne bi izgubili še več talentov, navajajo tuji mediji.

image_alt
Kripto podjetja privabljajo talente iz velikih tehnoloških podjetij

Neobičajne denarne nagrade

Applovi zaposleni so bili že decembra deležni bonusov v vrednosti od 45.000 do 163.000 evrov. Tako imenovano nagrado za vrhunske rezultate so prejeli predvsem inženirji na področju oblikovanja, strojne in programske opreme ter člani operativne skupine za načrtovanje čipov po meri. V slednji naj bi prišlo do določene stopnje fluktuacije, saj je Meta takrat zaposlovala inženirje za projekt Metaverse. Povprečni izplačani zneski naj bi znašali približno 90.000 evrov v delnicah s časovno omejitvijo štiri leta.

Po poročanju Bloomberga je bil drugi krog bonusov ocenjen na 90.000 do 180.000 evrov v omejenih delniških enotah, ki bodo izplačane v naslednjih letih. Na tak način si podjetje prizadeva spodbuditi inženirje, da ostanejo v Applu.

Tovrstne nagrade pri Applu - po navedbah poznavalcev - niso običajne, saj zaposleni običajno prejemajo osnovno plačo, delniške enote in denarni bonus. Poznavalci menijo, da netipičen primer izplačila bonusov kaže na stopnjo negotovosti, ki jo čutijo podjetja na zaostrenem trgu tehnoloških talentov.

image_alt
Poslovanje z Rusijo prekinjajo tudi Apple, Ford in Boeing

Amazon podvojil zgornjo mejo denarnih nagrad

Medtem ko Apple zaposlene privablja z visokimi nagradami v delnicah, nekatera tehnološka podjetja uporabljajo preizkušeno orodje – gotovino.

Foto: BRENDAN MCDERMID/Reuters
Foto: BRENDAN MCDERMID/Reuters

Družba Alphabet, ki ima v lasti Google, je nedavno sprejela nov načrt podeljevanja denarnih nagrad, ki zaposlenim omogoča, da prejmejo bonuse v različnih višinah in iz različnih razlogov, poroča The Wall Street Journal.

Tudi Amazon, ki šteje že več kot 1,6 milijona zaposlenih, se za svoje talente bori na podoben način. Nedavno naj bi namreč podvojili zgornjo mejo bonusov za zaposlene. Tako naj bi po novem osnovna denarna nagrada znašala 317.000 evrov.

Povečanje višine denarnih nadomestil sicer velja samo za tehnološke delavce, poroča New York Times.

Velike plačilne spodbude pa naj bi v lovu na talente ponujala tudi nekatera zagonska podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami.

Tudi Meta je z novim letom spremenila načrt izplačila denarnih nagrad. Tako zdaj namesto polletnih denarnih nagrad bonuse izplačujejo enkrat na leto. S tem se podjetje namerava izogniti pobegu zaposlenih oziroma upajo, da jih bodo uspeli zadržati nekoliko dlje, še navajajo tuji mediji.

image_alt
Življenje v Rusiji se je močno podražilo

Več iz rubrike