Včasih jo je skrbelo kako bo plačala najemnino, danes ima milijarde

Bezosova bivša žena se je leta 2019 pridružila kampanji, kjer premožni ljudje obljubljajo, da bodo podarili vsaj 50 odstotkov svojega bogastva.
Fotografija: Pomemben delež donacij MacKenzie Scott prestavljajo organizacije, ki spodbujajo enakost in socialno pravičnost. Foto: Danny Moloshok/Reuters
Odpri galerijo
Pomemben delež donacij MacKenzie Scott prestavljajo organizacije, ki spodbujajo enakost in socialno pravičnost. Foto: Danny Moloshok/Reuters

MacKenzie Scott je najverjetneje najbolj znana kot bivša žena ustanovitelja in izvršnega direktorja Amazona ter slavnega milijarderja Jeffa Bezosa. ​Danes je tudi sama milijarderka, toda v preteklosti je imela precej drugačno življenje. 

image_alt
Svetovni bogataši, ki niso nikoli dokončali študija

Scottova je bila kot otrok v internatu, ki ga je zapustila potem, ko je njena družina razglasila bankrot. Kasneje je obiskovala fakulteto, kjer ji je prijateljeva denarna pomoč pomagala, da jo je tudi dokončala. Leta 1992 se je po diplomi na univerzi Princeton, preselila v New York v upanju, da bo postala pisateljica romanov. Preživljala se je kot natakarica, ki je s svojo plačo komaj pokrila vse stroške. Zaradi službe ji je ostalo malo časa za pisanje.

Po menjavi službe je spoznala svojega takratnega moža, Jeffa Bezosa

Ker ji njen dotedanji način življenja ni bil všeč, se je znašla se je v precepu, ko se je morala odločiti kako v življenju naprej. Služba natakarice ji ni prinašala veselja in dovolj denarja, poleg tega pa je bila tudi naporna. Odločila se je sprejeti novo delo v skladu tveganega kapitala D.E. Shaw. Tam se je tudi spoznala s svojim bodočim možem, Jeffom Bezosom, navaja CNBC Make It.

MacKenzie Scoot s svojim nekdanjim možem, Jeffom Bezosom. Foto: Danny Moloshok/Reuters
MacKenzie Scoot s svojim nekdanjim možem, Jeffom Bezosom. Foto: Danny Moloshok/Reuters

Leta 1994 se je novopečeni par preselil v Washington, da bi ustvaril spletni maloprodajni imperij, podjetje, ki je kasneje postalo Amazon. Scottova je še najprej delala s polovičnim delovni časom, preostali čas je namenila pisanju svojega romana.

Pomemben moški v njenem življenju je bil priznani romanopisec, Toni Morrison, ki ji je kot mentor pomagal doseči življenjski cilj, da postane romanopiska. Do sedaj je izdala dve knjigi – eno leta 2005 in drugo leta 2013. Ko sta se z Bezosom leta 2019 ločila, je prejela 25 odstotkov delnic Amazona, kar je približno 4 odstotkov družbe. Danes njena neto vrednost znaša več kot 42 milijard evrov, poroča Forbes.

image_alt
Musk in Bezos v tekmi za milijone in nadvlado v vesolju

Po ločitvi je pričela velik del svojega bogastva namenjati v dobrodelne namene

Njeno življenje je bilo precej razburkano s precejšnjimi preobrati, ki so oblikovale njene odločitve, vključno z njenim »skokom« v filantropijo. Leta 2019 se je Scottova pridružila kampanji Giving Pledge, kjer premožni ljudje obljubljajo, da bodo podarili vsaj 50 odstotkov svojega bogastva. Scottova je pri izjavi za Giving Pledge zapisala, da bo pri dobrodelnosti vztrajala dokler se sef ne izprazni. Med junijem 2021 in marcem 2022 je neprofitnim organizacijam podarila skoraj 3,6 milijarde evrov.

Pomemben delež donacij 52-letnice, prestavljajo organizacije, ki spodbujajo enakost in socialno pravičnost. Skupno je njeno podjetje Lost Horse podarilo več kot 11 milijard evrov nepovratnih sredstev več kot 1200 dobrodelnim skupinam. V letu 2021 se je znova poročila. Tokrat z učiteljem naravoslovja, Danom Jewettom, ki se prav tako udejstvuje v dobrodelnosti. Scottova si sicer želi ostati bolj v ozadju, toda njena sredstva pomagajo v Združenih državah in širše. Trenutno velja za eno izmed najbolj pomembnih filantropinj na svetu.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike