Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.
Fotografija: Leta 1960 je ustanovil skupino Duty-Free Shoppers in danes je podjetje najpomembnejši udeleženec na svetovnih trgih brezcarinskih storitev, ki deluje na 420 lokacijah po vsem svetu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Leta 1960 je ustanovil skupino Duty-Free Shoppers in danes je podjetje najpomembnejši udeleženec na svetovnih trgih brezcarinskih storitev, ki deluje na 420 lokacijah po vsem svetu. FOTO: Shutterstock

Chuck Feeney je v življenju daroval več denarja kot ga bo večina zemljanov zaslužila v celotnem svojem življenju. Zaobljubil se je že pred leti, zdaj pa počasi izpolnjuje svoj cilj.

Če bi se povprečen človek odločil, da bo bankrotiral, bi mu to verjetno uspelo v enem ali dveh dnevih. Toda Feeney je potreboval nekaj več časa, pravzaprav je začel že leta 1982, saj se trudi podariti vrtoglavih 9 milijard ameriških dolarjev.


Podaril je skoraj že vse

Chuck Feeney. FOTO: Š Fennell Photography
Chuck Feeney. FOTO: Š Fennell Photography

Zdaj je blizu cilja. Približno 2 milijarde ameriških dolarjev je odšlo v domovino njegovih prednikov, Irsko, ostalo pa v državo, kjer se je rodil, ZDA in v različne dele sveta, kjer ljudje potrebujejo pomoč.

Ena od držav je Južna Afrika. Njegova organizacija Atlantska filantropija je leta 2000 odprla regionalno podružnico v Johannesburgu in do konca leta 2016 - po njegovih besedah - v lokalne namene vložila približno 422 milijonov dolarjev.

»To so sredstva, ki so bila uporabljena za gradnjo, krepitev in razvoj demokratičnih institucij in organizacij, ki spodbujajo pravičnost, priložnost, dostojanstvo in demokracijo, in ki so dosegla večje zmage pri izboljšanju življenj najbolj prikrajšanih ljudi v državi«, je zapisano na spletni strani Atlantske filantropije za države Južne Afrike.


Zavezan k še dvema projektoma


Leta 2016 se je organizacija zavezala k še dvema projektoma v Južni Afriki.

Prvi projekt je vreden 45 milijonov ameriških dolarjev. Denar bo pripadal južnoafriški organizaciji Atlantic Fellows for Health Equity (pravičnost na področju zdravstva), ki bo ustvarila, povezala in ohranila skupnost inovatorjev in voditeljev, ki bodo pomagali premostiti vrzel med bogatimi in revnimi ter zgraditi bolj zdrav narod za vse.


Druga donacija v višini neznanega zneska je šla k organizaciji Atlantic Fellows for Racial Equity (rasna pravičnost), ki podpira voditelje, ki se zavezujejo za odpravo protičrnskega rasizma v Južni Afriki in Združenih državah Amerike, dveh državah z globoko in trdoživo zapuščino rasne izključenosti in diskriminacije.

Z manjšanjem Chuckovega premoženja se zapirajo tudi pisarne. Pisarne so zaprla svoja vrata v Južni Afriki, Avstraliji, Veliki Britaniji, Severni Irski, Republiki Irski in Vietnamu. Pisarne v New Yorku in na Bermudih so za zdaj še odprte.


Za milijarderja je slišalo le malo ljudi

Warren Buffett. FOTO: REUTERS/Seth Wenig
Warren Buffett. FOTO: REUTERS/Seth Wenig

Razen če ne delate na področju človekoljubja in dobrodelnosti, in poznate njegovo organizacijo Atlantska filantropija, verjetno niste slišali za milijarderja Chucka Feeneyja.

Feeney je namreč želel ostati neopazen in samopromocija ga ni nikoli zanimala. Danes živi v majhnem najetem stanovanju v San Franciscu z ženo Helgo.


Chuck je navdihnil Gatesa in Buffetta


Bill Gates pozna milijarderja, prav tako Warren Buffett. Feeneyeva filozofija »Dati, dokler si živ«, z drugimi besedami, bankrotirati s podarjanjem denarja, je navdihnila oba.

»Filozofijo Dati, dokler si živ sta podprla Warren Buffett in Bill Gates kot najboljši način, da svoje bogastvo porabita za pomoč drugim,« pravi Niall O'Dowd, ugledni irsko-ameriški založnik in pisatelj. Prepričati Gatesa in Buffetta, da ti sledita, ni mala stvar.


Kot je zapisal časopis Forbes, »Warren Buffett in Bill Gates sta dva najbolj znana človekoljuba na svetu, ki sta z veliko pompa podarila več deset milijard dolarjev. Toda njihov vzornik je Chuck Feeney, nekdanji milijarder, ki je celotno bogastvo podelil skoraj povsem neopazno.«
Bill Gates. FOTO: REUTERS
Bill Gates. FOTO: REUTERS

»Chuck je dal zgled,« je pred kratkim dejal Buffet. »V čast mi je govoriti o kolegu, mojemu junaku, in o junaku Billa Gatesa. Moral bi biti junak vseh.«


Kako je Feeney prišel do bogastva


Chuck Feeney je videl velik potencial v brezcarinski prodaji. Leta 1960 je ustanovil skupino Duty-Free Shoppers in danes je podjetje najpomembnejši udeleženec na svetovnih trgih brezcarinskih storitev, ki deluje na 420 lokacijah po vsem svetu.
 
 
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: