Slovensko gospodarstvo se predstavi

Delo izdelovalca kovinskih konstrukcij je tudi zelo dinamično, dan ni enak dnevu, pa to vedo mladi? GZS ravno v ta namen organizira dan odprtih vrat.
Fotografija: Foto: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Foto: Uroš Hočevar/Delo

GZS s partnerji tudi letos organizira dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki bo konec novembra. Njegov namen je šolski mladini in staršem ter srednješolcem, študentom in tudi iskalcem zaposlitve predstaviti delovne procese, naravo in pogoje dela v realnem okolju.

Andreja Sever z GZS pojasnjuje: »Otroci in njihovi starši si pogosto čisto drugače predstavljajo delo oblikovalcev kovin – orodjarjev, strojnih mehanikov, mizarjev, elektrikarjev, mehatronikov, izdelovalcev kovinskih konstrukcij, pa tudi pekov, mesarjev, kamnosekov, steklarjev in drugih poklicev srednje poklicne izobrazbe. Iz preteklosti imamo predvsem starši izkušnje, da so to težki in umazani poklici.

Vlada tudi prepričanje, da imajo zaposleni nizke plače, zato starši ne želijo svojih otrok šolati v teh programih. Vendar se razmere zelo hitro spreminjajo, industrija 4.0 prinaša nove tehnologije, procesi dela se digitalizirajo, stara orodja se umikajo novim naprednim, nekatere vrste proizvodnje, ki so bile včasih zelo črne, že zdaj potekajo v čistih, svetlih haljah in kombinezonih.«

Več iz rubrike

kariera

Zmagovalna poteza - iz športa v posel

Trdo delo. Vztrajnost. Strast. Strategija. Dober team. Recept za zmago je podoben, pa če se zanjo borite v pisarni ali na igrišču.

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

Komentarji: