Slovenija za študij med manj zanimivimi državami

M. Bi.
Kot še ugotavlja Eurostat, je lani v državah EU v povprečju živelo osem odstotkov tujcev. Del njih tudi v Italiji (na fotografiji): Foto: Shutterstock

Španija je najbolj zanimiva država, zanjo se odloči 19 odstotkov študentov, ki se odpravijo na izmenjavo, podiplomski študenti pa najpogosteje izberejo Francijo, skoraj 26 odstotkov vseh.

Na mobilnost se vsako leto odpravi že več kot 1,7 milijona študentov in diplomantov in predstavljajo malo več kot osem odstotkov vseh študentov v EU, razlike med državami pa so velike. Na luksemburških univerzah študenti programa Erasmus+ predstavljajo skoraj polovico vseh študentov, na Cipru pa iz tujine prihaja skoraj vsak četrti študent, v Avstriji je vsak šesti in na Češkem vsak osmi.

Na slovenskih univerzah je manj kot štiri odstotke tujih študentov, manj jih je samo še v Grčiji, Španiji in na Hrvaškem. Za diplomate je sicer prav Španija najbolj zanimiva država, zanjo se odloči 19 odstotkov študentov, ki se odpravijo na izmenjavo, podiplomski študenti pa najpogosteje izberejo Francijo, skoraj 26 odstotkov vseh.

Kot še ugotavlja Eurostat, je lani v državah EU v povprečju živelo osem odstotkov tujcev. Polovica je državljanov kake druge članice EU in tretjina od njih ima terciarno izobrazbo. Enak podatek velja tudi za Slovenijo, na Danskem in Švedskem pa ima terciarno izobrazbo več kot polovica priseljencev iz drugih članic. Veliko slabši za Slovenijo pa so podatki o izobrazbi priseljencev iz tretjih držav. V Sloveniji jih ima najmanj fakultetno izobrazbo vsak deseti, manj le še v Grčiji, in sicer vsak 12, v EU pa v povprečju vsak četrti.
Več iz rubrike