Pogovor brez kravate: Cas Lachaert, IKEA Slovenija

Cas Lachaert: Več časa namenite razlagi, zakaj je potrebno narediti kakšno stvar, in mnogo manj časa ukazom, kako.
Fotografija: Cas Lachaert, Ikea, vodja trga za Slovenijo. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Cas Lachaert, Ikea, vodja trga za Slovenijo. FOTO: Delo

Beseda kriza izhaja iz grškega pomena ločiti in presejati, kar v bistvu pomeni obdržati le tisto, kar se splača. Vsaka kriza pa odpira tudi priložnosti. Nove začetke. Če se ozremo nazaj v zgodovino so nekatera največja podjetja nastala prav med krizo. Slednja so še danes vpeta v naš vsakdan. Skupne začetke v krizah si delijo General Motors, Burger King, Netflix, CNN, Uber, Airbnb, MTV, Microsoft, IBM, HP, FedEx, Disney in še bi lahko naštevali.

Uredništvo Sveta kapitala je v tem oziru pripravilo serijo kratkih intervjujev z uspešnimi podjetniki, voditelji, ki so nam zaupali nekatere manj znane in bolj osebne podrobnosti svoje poti v karieri.

V tokratnem pogovoru izven pisarne se nam je pridružil Cas Lachaert, vodja trga in vodja trgovine IKEA Slovenija.
 
Cas Lachaert. FOTO: Marko Delbello Ocepek
Cas Lachaert. FOTO: Marko Delbello Ocepek
Belgijec se je družbi IKEA pridružil leta 2007 kot sodelavec v prodaji v matični Belgiji. Od tedaj se je preizkusil na več položajih v različnih državah ter sodeloval pri številnih širitvenih projektih in odpiranju novih poslovalnic. Delal je kot namestnik poslovodje trgovine v Parizu in se leta 2017 preselil v Romunijo, kjer je zasedel položaj poslovodje druge trgovine IKEA v Bukarešti (IKEA Pallady), ki je največja trgovina IKEE v Jugovzhodni Evropi. Z letošnjim letom je prevzel položaj vodje trga za Slovenijo, vodil pa bo tudi bodočo trgovino v Ljubljani in maloprodajno dejavnost družbe na slovenskem trgu.

Cas Lachaert nam je v pogovoru dejal, da si je sicer želel postati odvetnik, a kot pravi, je ključ do uspeha prilagajanje. Zaupal nam je kaj je prispevalo k temu, kako danes pristopa k vodenju ekipe, kot tudi, kako se je iz neudobnih in na videz brezizhodnih situacij naučil marsikatero pomembno lekcijo. Prav tako nam je razkril kaj so njegove (še) neuresničene sanje in kakšen nasvet bi si dal, če bi bil sam svoj mentor.

Vabljeni k branju!
 

Kašne so bile vaše otroške sanje? Kaj ste si želeli postati?

 
Mogoče malo nepričakovano, a kot otrok sem bil prepričan, da bom odvetnik! Izjemno rad sem govoril, debatiral in prepričeval ljudi v svoj prav. Seveda sta bila moja prva »nasprotnika« moja starša (smeh).
 

Kaj pa vaša prva zaposlitev?

 
V zgodnjih letih sem veliko delal v tujini, in sicer kot športni inštruktor v različnih hotelih. Zdi se mi, da je bila to edinstvena izkušnja, ki mi je omogočila spoznati in še bolj ceniti raznolikost – držav, jezikov, kultur, jedi, … in najpomembneje - ljudi.
 

Kaj v svoji karieri bi najbolj izpostavili?

 
Vedno sem najbolj vesel in ponosen, ko lahko v naši IKEA skupnosti pozdravim nove sodelavce. Prepričan sem, da je to najboljši del moje službe – širiti našo vizijo med še več ljudi.
 

Od katere knjige ste največ odnesli?

 
To bo gotovo knjiga o teoriji vodenja z vprašanjem zakaj »Start With Why« avtorja Simona Sineka. Pomembno je prispevala k temu, kako danes pristopam k vodenju ekipe – več časa namenim razlagi, zakaj je potrebno narediti kakšno stvar, in mnogo manj časa ukazom, kako.
 

Najpomembnejša lekcija v življenju?

 
Življenje se ne zgodi samo od sebe. To, kar nam je dano, sprejmemo in iz tega vsak dan naredimo kar največ.
 
Konec koncev vsa naša dejanja, odločitve in razpoloženja prispevajo k temu, kako bomo k določeni situaciji pristopili in kako se bomo z njo soočili. Če pridem na sestanek z velikim nasmehom in pozitivnimi mislimi, bom tudi v zameno prejel pozitivno energijo. V to sem prepričan.
 

Kaj najbolj obžalujete v življenju, če sploh kaj?

 
Mislim, da življenje temelji na odločitvah, ki jih sprejmemo, in vedno zagovarjam idejo, da je za svojimi odločitvami potrebno stati. V tem smislu so obžalovanja odveč. Toda, če bi imel priložnost spremeniti eno stvar, bi verjetno preživel še več časa v spoznavanju novih kultur. Mislim, da je to lahko ena izmed najbolj dragocenih izkušenj v življenju.
 

Katera situacija, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo, vam je ostala najbolj v spominu?

 
Mislim, da je ključ do uspeha prilagajanje. Prilagajanje danim razmeram in situacijam, biti dovolj odprt in agilen, da te stvari ne vržejo iz tira ter pripravljen spremeniti začrtano pot. Tako lahko še tiste najbolj zahtevne izzive sprejmemo kot del normalnega poteka dogodkov. Gotovo pa pomaga, če razumemo, da so vzponi in padci del življenja, ki jim ne moremo ubežati. Sam sem se prav iz neudobnih in na videz brezizhodnih situacij (in te so se tekom moje kariere nedvomno pojavile) naučil marsikatero pomembno lekcijo.
 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju?

 
Morda se vam bo zdelo malo klišejsko, ampak ogromno, res ogromno, sem se naučil od Ingvarja Kamprada. Navdušuje me način, kako je pristopal k poslovanju in kako mu je uspelo v tako veliki družbi kot je IKEA ohraniti družinsko atmosfero. Tudi sam verjamem, da sta močna korporativna kultura in preprostost izjemno pomembna gradnika uspeha.
 

Kdo je vaš idol?

 
Težko bi se odločil za eno samo osebo. Naj gre za podjetnike, podnebne aktiviste, politike, učitelje, … Občudujem vse, ki imajo močna prepričanja in so jih pripravljeni podpreti z dejanji, ter si prizadevajo, da bi naša družba postala boljša. To so ljudje, ki jih je potrebno podpreti in ki me vedno znova prepričajo, da, kjer je volja, je tudi pot.
 

Katere vrednote so za vas najpomembnejše?

 
Kar se tiče vrednot, ne bi mogel delati v bolj primerni družbi. Z družbo IKEA delim kar dve, ki jih tudi sam razumem kot izjemno pomembni – zavezanost povezanosti in preprostosti.
 

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Mislim, da se morda še kje skriva kakšen (smeh). Talente nenazadnje odkrivamo vse življenje in številne spoznamo v povsem nepričakovanih situacijah. Vedno sem odprt za nova znanja, ki mi predstavljajo dobrodošel izziv – v osebnem in poslovnem življenju. Kdo ve, morda pa se izkaže, da sem odličen pianist!
 

Imate kakšne sanje, ki so še vedno neuresničene?

 
O, teh je veliko! Ampak moja največja želja je imeti svojo potapljaško šolo na oddaljenem otoku, kjer bi lahko ure in ure preživel pod vodo…
 

Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali?

 
Ha, ta je preprosta – bodi bolj potrpežljiv, še vedno imaš čas.
 

Več iz rubrike