Platformni delavci ne morejo niti do minimalca

V povprečju delajo 36 ur na teden, vse dni v tednu, in to popoldne ali ponoči. Vsaka peta ženska med njimi ima otroka, mlajšega od pet let.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Povprečni zaslužek delavcev, ki opravljajo delo od doma prek največjih globalnih platform, je bil leta 2017 malo manj kot 4,5 ameriškega dolarja na uro, če se upošteva samo čas, ko je delavec dejansko opravljal nalogo, in 3,3 dolarja na uro, če se k temu prišteje tudi čas, ko je opravljal neplačano delo, na primer iskanje opravil, reševanje preliminarnih testov, preverjanje strank in poročanje, povzema izsledke raziskave o platformnih delavcih Mednarodna organizacija dela.

Vključili so 3500 posameznikov, ki delajo prek največjih globalnih platform za mikrodela. Polovica anketirancev je zaslužila manj kot 2,16 dolarja na uro.

Primer: sedmim odstotkom Nemcev je uspelo svojo urno postavko poriniti nad minimalno nemško plačo, ki je 8,8 evra. Ljudje, ki se ukvarjajo s tem delom, so dobro izobraženi, skoraj 60 odstotkov jih ima končano najmanj univerzitetno izobrazbo. V povprečju delajo 36 ur na teden, vse dni v tednu, in to popoldne ali ponoči. Vsaka peta ženska ima otroka, mlajšega od pet let. Najpogostejše naloge, ki jih opravljajo platformni delavci, so sodelovanje v anketah in eksperimentih, zbiranje podatkov, transkripcije, pisanje vsebin.

Več iz rubrike

Komentarji: