Na trgu dela ni več časa kislih kumaric

Na zavodu za zaposlovanje je trenutno objavljenih nekaj več kot 3000 prostih delovnih mest, na dveh največjih portalih MojeDelo in Optius pa približno 2300 oziroma 1100. Poleti je v nasprotju s prepričanjem mnogih trg dela še kako aktiven, delavce bo do septembra iskalo vsako peto podjetje v Sloveniji.
Fotografija: Pametni telefoni omogočajo prijavo na želeno prosto delovno mesto tudi s plaže ali iz hribov. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Pametni telefoni omogočajo prijavo na želeno prosto delovno mesto tudi s plaže ali iz hribov. Foto Shutterstock

Objave oglasov na portalih se sicer lahko podvajajo, saj delodajalci želijo doseči kar največji krog potencialnih kandidatov, pri čemer niso dolžni povpraševanja sporočati na neko skupno zbirno mesto. Nove delovne moči iščejo po različnih kanalih, tako da podatka o tem, koliko prostih delovnih mest je v resnici trenutno odprtih, ni. Kot poudarjajo na portalu MojeDelo, je potreb po novih kadrih veliko, bazen s primernimi kandidati pa je skorajda popolnoma izpraznjen. »V prvih treh mesecih tega leta smo objavili kar 80 odstotkov več zaposlitvenih oglasov kot v enakem obdobju lani, število delodajalcev, ki so na portalu MojeDelo iskali nove zaposlene, pa se je več kot podvojilo,« so orisali potrebe delodajalcev in pojasnili, da v poletnih mesecih povpraševanje upade zgolj za nekaj odstotkov. Takšno »nedopustniško« potrebo po kadru na trgu opažajo že zadnjih šest let. Enake izkušnje imajo na portalu Optius.

Infografika Delo
Infografika Delo


Poleti število oglasov le rahlo upade, ugotavljajo, in dodajajo, da je v začetku poletja vrhunec iskanja novih sodelavcev v gostinstvu in turizmu, poleti pa delodajalci poleg tega iščejo tudi sezonske delavce. »Največje povpraševanje po zaposlenih v tej panogi smo lani zaznali v aprilu, maju in avgustu, kar verjetno nakazuje na to, da trg svoje potrebe po poletni sezoni zapolnjuje prej,« pritrjujejo v MojeDelo. Enako pa kažejo tudi četrtletne raziskave napovedi zaposlovanja, ki jih pripravljajo v podjetju Manpowergroup: »Pričakovali bi, da bi bil v tretjem četrtletju leta, torej med julijem in septembrom, opazen trend večjega zaposlovanja predvsem pri sezonskih poklicih, vezanih na turistične dejavnosti, a ni tako.
 

Med počitnicami več priložnosti za učitelje


Infografika Delo
Infografika Delo

Letos bodo najaktivneje delavce iskali v gradbeništvu, in sicer naj bi med julijem in septembrom zaposlovalo skoraj vsako tretje podjetje v panogi. Kot so še dodali, so v zadnjih letih med bolj iskanimi kadri tudi strokovnjaki s področja IT, strojni inženirji in visoko specializirani kadri v proizvodni industriji, prav tako pa tudi delavci v predelovalnih dejavnostih in logistiki. Na MojeDelo povedo, da se poleti sicer pojavijo zaposlitveni oglasi za dela, vezana na sezonsko delo, profili, ki so najbolj iskani, pa se poleti ne razlikujejo bistveno od ostalega dela leta. Zdaj je največ povpraševanja na področjih proizvodnje, strojništva, prodaje, tehničnih storitev, trgovine, transporta in logistike, elektrotehnike, gostinstva in turizma, IT ter vodenja oz. upravljanja.

Infografika Delo
Infografika Delo


Na zavodu za zaposlovanje, kjer so delodajalci javnega sektorja za razliko od gospodarstva dolžni objavljati razpise, prav tako ne opažajo vidnejšega zmanjšanja objavljenih prostih delovnih mest. »V tem času leta je objavljenih občutno več delovnih mest s področja vzgoje in izobraževanja,« so pojasnili, in dodali, da so jim lani delodajalci prav julija sporočili največ potreb po kadrih v vsem letu. Kot še ugotavljajo, je poleti nekoliko več prostih delovnih mest za začasne zaposlitve, se je pa razmerje med ponudbami za določen in nedoločen čas v zadnjem letu izboljšalo, delež zaposlitev za nedoločen čas se namreč postopno povečuje.
 

Iskalci so čedalje bolj aktivni


Poleti je prijav na razpise manj, med počitnicami si iskalci vzamejo čas za daljši oddih, sploh tisti, ki so že v delovnem razmerju,
Infografika Delo
Infografika Delo
ocenjujejo na Optiusu. »Obiskovalce našega kariernega portala že vsa leta vzpodbujamo, da so tudi poleti aktivni. Poletje je odlična priložnost za najbolj proaktivne, saj je prijav manj, kar pomeni več priložnosti in možnosti, da se predstavijo delodajalcem in pridejo do želenega zaposlitvenega intervjuja,« pojasnjujejo in poudarjajo enostavnost prijave. Pametni telefoni, ki jih imamo vedno ob sebi, in povezave s spletom nam omogočajo takojšnjo prijavo na želeno prosto delovno mesto tudi s plaže ali iz hribov.

Na portalu MojeDelo opažajo, da so kandidati zdaj aktivnejši, kot so bili še nedavno. »Pred tremi leti je število prijav v juliju in avgustu upadlo za približno 15 do 20 odstotkov, zdaj ni več tako. Povprečno število prijav na zaposlitveni oglas lani poleti praktično ni upadlo,« so povedali.
Infografika Delo
Infografika Delo

 

Brezposelni morajo dopust napovedati


Oddih od iskanja dela pa si sodeč po ugotovitvah zavoda za zaposlovanje vzamejo tudi brezposelni. Delodajalci jih v poletnem času zaposlujejo manj, hkrati pa jih zavod zaradi neaktivnosti pri iskanju dela izbriše nekoliko več kot v povprečnem mesecu, a izrazitega odstopanja vendarle ni, poudarjajo.

Infografika Delo
Infografika Delo


Lani so jih odjavili nekaj več kot 400. Brezposelni se lahko v poletnem času s svojim svetovalcem dogovorijo za odsotnost iz osebnih razlogov, na primer zaradi načrtovanega dopusta, in v tem času so oproščeni aktivnega iskanja zaposlitve. Pomembno pa je, da se o tem dogovorijo vnaprej, pri čemer je treba vedeti tudi, da je dopust brezposelnega omejen. »Za to se smiselno uporabljajo predpisi s področja delovnih razmerij, ki urejajo minimalni dopust in plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin,« so pojasnili na zavodu.

Več iz rubrike

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

kariera

Prva izmed petih, ki je svoje bogastvo ustvarila iz nič

Kot 38-letnica je bila ena najmlajših ljudi na Forbsovem seznamu milijarderjev in edina Britanka.

Komentarji: