Mehatroniki med najbolj iskanimi kadri

Blaž Gustinčar (na fotografiji) je izdelal letalo z avtopilotom, pametno okno, električno rolko. Foto: Osebni arhiv

V Sloveniji se je zanimanje mladih za ta poklic v zadnjih treh letih povečalo za četrtino, v programe mehatronike je vpisanih skoraj 2000 dijakov.

»Mehatroniki vedo, v katero smer gre razvoj, in mu znajo slediti. Z interdisciplinarnim znanjem iz strojništva, elektrotehnike in informatike so med najbolj iskanimi in zaposljivimi kadri v vseh panogah, sploh v današnjem gospodarstvu avtomatizacije in robotizacije,« je poudarila ravnateljica Srednje šole tehniških strok Šiška, kjer so organizirali Forum mehatronike.

Na njem so dijaki iz 11 poklicnih in strokovnih šol predstavili svoje inovacije. Med drugim so izdelali letalo z avtopilotom, pametno okno, električno rolko in CNC-laserje. Slovenija se v svetu uvršča na 16. mesto po številu robotov na zaposlenega v proizvodnji. Ima jih 144 na 10.000 delavcev, svetovno povprečje pa je 85. Po ocenah bo globalno v letu 2021 prodanih 630.000 robotov. V Sloveniji se je zanimanje mladih za ta poklic v zadnjih treh letih povečalo za četrtino, v programe mehatronike je vpisanih skoraj 2000 dijakov.
Več iz rubrike