Gradbeništvo po številu zaposlenih najhitreje rastoča panoga

Delodajalci optimistično vstopajo v drugo polovico leta. Iskali bodo 31.100 delavcev (toliko kot lani), največ ponudbe pa bo za šoferje težkih tovornjakov, zidarje, varilce in kuharje.
Fotografija: Foto shutterstock
Odpri galerijo
Foto shutterstock

Tretjina podjetij z najmanj desetimi zaposlenimi napoveduje porast povpraševanja po svojih izdelkih, pet odstotkov pa zmanjšanje. Kot je pokazal napovednik zaposlovanja, ki ga na podlagi ankete med delodajalci vsakega pol leta pripravi zavod za zaposlovanje, so najbolj optimistični delodajalci v panogi poslovanja z nepremičninami, kjer skoraj vsako drugo podjetje pričakuje povečan obseg dela, enako si obeta tudi več kot tretjina podjetij v raznovrstnih poslovnih dejavnostih, zdravstvu in socialnem varstvu, IKT, gradbeništvu in gostinstvu.

Trend rasti zaposlovanja v gradbeništvu se bo povečeval. V zadnjem letu je število delavcev v panogi naraslo za več kot desetino, na približno 64.000, za skoraj toliko naj bi se povečalo tudi v prihodnjega pol leta. V poslovanju z nepremičninami bodo predvidoma zaposlili dodatnih 400 delavcev, kar pomeni šestodstotno rast v panogi, v trgovini, ki je druga največja zaposlovalka (115.000 delavcev), pa okrog 2000.

V predelovalnih dejavnostih, kjer so se v zadnjih dveh letih okrepili za kar 17.000 novih delovnih mest in zaposlujejo že skoraj vsakega četrtega delavca v Sloveniji, bo priložnost za približno 4000 ljudi. Seznam najbolj iskanih poklicev je zdaj že stalnica: na vrhu lestvice so tokrat vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (potrebe bodo po 1760 osebah), delavci za preprosta dela (1330), zidarji in varilci, sledijo prodajalci. Povpraševanje po slednjih se bo v primerjavi z lanskimi napovedmi zmanjšalo za tretjino, na dobrih 900. Skoraj toliko oziroma za skoraj dve tretjini več kot lani bo predvidoma potreb po elektroinštalaterjih.
 

Na polovico razpisov ni prijav


V prvi polovici leta je 45 odstotkov podjetij, ki so sodelovala v anketi in skupaj zaposlujejo tretjino vseh delavcev v državi, imelo težave pri iskanju ustreznih kadrov. Skoraj polovica jih je povedala, da se na prosto delovno mesto sploh ni nihče prijavil, kandidate pa so zavračali zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj, poklicno specifičnih znanj in neustrezne izobrazbe, pa tudi zaradi nezadovoljive telesne sposobnosti, odnosa do strank ter sposobnosti reševanja problemov. S pomanjkanjem kandidatov so se bolj srečevali v velikih podjetjih, o tem jih je poročalo kar 66 odstotkov (v primerjavi z letom dni je to tri odstotne točke manj), med panogami pa najbolj izstopajo gostinstvo ter zdravstvo in socialno varstvo, pa tudi gradbeništvo, predelovalne dejavnosti ter promet in skladiščenje.

Delodajalci imajo pogosto težave z iskanjem kadra za poklice, ki so slabše plačani, fizično zahtevni in/ali za katere je značilen neugoden delovni urnik. V podjetjih, kjer ne dobijo dovolj kadrov, najpogosteje dodatno delo opravljajo že zaposleni z nadurnim delom, kar poveča možnost za nezadovoljstvo in dodatne odhode, podjetja pa tudi najemajo zunanje izvajalce ali pa usposobijo že zaposlene za druga delovna mesta, precejšen delež pa jih je zaradi tega že tudi zavrnilo naročila.

Več iz rubrike

kariera

Zmagovalna poteza - iz športa v posel

Trdo delo. Vztrajnost. Strast. Strategija. Dober team. Recept za zmago je podoben, pa če se zanjo borite v pisarni ali na igrišču.

kariera

Ustanovitelj največjih duty free prodajaln bo letos bankrotiral

Enkrat v tem letu bo genialni 89-letni irsko-ameriški gospod po imenu Chuck Feeney bankrotiral. Ni povsem prepričan, kdaj se bo to zgodilo, vendar se tega dneva zelo veseli.

kariera

[INTERVJU] Inženirka leta doc. dr. Aida Kamišalić Latifić, predavateljica in ra…

Doc. dr. Aida Kamišalić Latifić je zgled, kam pripeljejo ambicija, pogum in vztrajnost, če pot osvetljuje svetilnik znanja in zaupanje vase.

kariera

Tradicionalni način upravljanja podjetja je preteklost

Tradicionalni menedžer vedno najprej išče krivce, nato pa želi kot »krizni superman« hipoma reševati še probleme.

Komentarji: