Življenje na Marsu

Izraelski raziskovalci so prejšnji teden končali edinstven poskus, ki simulira življenje na Marsu. Poskus je potekal v izraelski puščavi Negev, v bližini izoliranega mesta Mitzpe Ramon. Ta lokacija je bila izbrana zaradi Marsu podobne geološke strukture, suhega podnebja, videza in opustelosti.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Izraelsko ministrstvo za znanost in tehnologijo poroča, da je prej omenjena ekipa šestih raziskovala različna področja, povezana s prihodnjo misijo na Marsu. Med drugim so testirali satelitsko komunikacijo, psihološke učinke izolacije, merili radioaktivno sevanje in iskali znake življenja v zemlji.

Udeleženec Guy Ron, profesor jedrske fizike s hebrejske univerze v Jeruzalemu, je rekel, da projekt ni bil namenjen samo iskanju novih pristopov pri oblikovanju prihodnje misije na rdeči planet, temveč povečanju javnega interesa. “D-Mars polovično temelji na raziskovanju, polovično pa na ozaveščanju. Velik del tega projekta je pridobivanje javnega interesa in pridobivanje študentov, ki jih zanima vesolje,” je dejal Guy Ron.

Projekt “D-Mars” so prvič izvedli v Izraelu v sodelovanju z izraelsko vesoljsko agencijo. Je eden od številnih simulacijskih projektov, ki potekajo po vsem svetu.

Videoposnetek o nenavadnem poskusu si oglejte na Goodlife

Več iz rubrike