Ženske v Sloveniji in EU

Na mednarodni dan žensk, 8. marca, ki ga praznujemo od začetka 20. stoletja, slavimo boj žensk za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost. V Jugoslaviji so dobile volilno pravico po drugi svetovni vojni, v Švici šele v 70. letih, ponekod je še zdaj nimajo. Boj še zdaleč ni končan.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Ženske imajo marsikje po svetu precej manj pravic od moških, medtem ko so povsod praviloma slabše plačane za svoje delo. In to čeprav predstavljajo večinski del populacije v razvitem svetu. V EU, kjer živi več kot 500 milijonov ljudi, je žensk 51,2 odstotka.

Razlog za žensko »prevlado« lahko poiščemo v pričakovani življenjski dobi. Leta 2016 se je po podatkih državnega statističnega urada v Sloveniji rodilo 10.366 dečkov in 9979 deklic, ki bodo glede na pričakovano življenjsko dobo živele v povprečju dobrih šest let dlje kot moški. Čim višja je starostna skupina, tem bolj v njej prevladujejo ženske. Leta 2016 je bila povprečna starost umrlih moških 73 let, žensk pa 81 let.

Žensk je več, živijo dlje, so bolj izobražene in, vsaj v Sloveniji, bolj zadovoljne s svojim življenjem kot moški. Na desetstopenjski lestvici so leta 2013 zadovoljstvo z življenjem ocenile s sedmico, moški pa z oceno 6,9. Toda na nekaterih področjih še vedno ne uživajo enakih pravic kot moški.

Pixabay
Pixabay

Več iz rubrike