Združeni arabski emirati z ukrepi za spodbujanje tujih investicij

Združeni arabski emirati bodo do konca leta uvedli paket ukrepov, s katerimi bodo med drugim tujim vlagateljem dovolili stoodstotno lastništvo domačih podjetij in olajšali postopke za pridobivanje vizumov. Namen novosti je spodbuditi tuje investicije in s tem zmanjšati odvisnost domačega gospodarstva od nafte.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Združeni arabski emirati veljajo za najbolj raznoliko in odprto gospodarstvo na Bližnjem vzhodu, a si lahko tuji vlagatelji tam z nekaj izjemami lastijo največ 49 odstotkov delnic domačih podjetij. Po novem bo ta meja odpravljena, novost pa med drugim prinaša tudi desetletno dovoljenje za bivanje podjetnikov in njihovih družin.

Desetletni vizum bodo zagotovili tudi strokovnjakom s področja medicine, znanosti, raziskav in drugih tehniških področij.

Odločitev o odobritvi stoodstotnega lastništva v tamkajšnjih podjetjih je v začetku leta sprejel tudi Katar, ki si prav tako prizadeva zmanjšati odvisnost svojega gospodarstva od črnega zlata. Cene tega so se v zadnjem času sicer spet zvišale, a so pred tem nekaj časa precej izgubljale.

Več iz rubrike