Zakaj točno nekatera mesta bolj privlačijo talente?

Ljubljana je bila letos drugič uvrščena na lestvico mestnega indeksa konkurenčnosti talentov. Katera mesta so pred nami in zakaj je temu tako?
Fotografija: Ljubljana. Foto Pixabay
Odpri galerijo
Ljubljana. Foto Pixabay

Globalni indeks konkurenčnosti talentov (GTCI) za leto 2019 kaže, da je Ljubljana na 50. mestu lestvice, medtem ko je bila lani na 49. Položaj mest je ocenjen na podlagi petih stebrov: omogočanje, privlačnost, rast, zadržanje talentov in stebra »biti globalen«.
Na prvo mesto so postavili Washington, sledijo mu Kopenhagen, Oslo, Dunaj in Zürich. Mesta imajo veliko skupnih točk: stabilno gospodarstvo, dinamično prebivalstvo, odlična infrastruktura, povezljivost, visoko usposobljena delovna sila in dobra izobrazba.

Zakaj Ljubljana zaostaja?
Ljubljana precej zaostaja glede na vlaganje (54,2 %) v raziskave in razvoj (prvouvrščena mesta imajo nad 90 odstotkov).
Zaostaja tudi glede na dostop do informacijsko-komunikacijske tehnologije (dve tretjini gospodinjstev ima doma dostop do interneta v primerjavi s 86,7 % v Washinghtonu in kar 96,6 % v Kopenhagnu).
Na uvrstitev Ljubljane vpliva tudi dejstvo, da nima podjetij, uvrščenih na lestvico »Forbes Global 2000«. Kakovost življenja v Ljubljani je ocenjena nekoliko višje kot v vodilnem Washingtonu, BDP na prebivalca pa je nižji.
Ljubljana ima manjšo stopnjo večjih univerz v svetovnem merilu, a primerljivo stopnjo vključenosti populacije med 20. in 24. letom starosti v terciarno izobraževanje (64,1 % v Ljubljani v primerjavi s 75 % v Washingtonu in 60,4 % v Kopenhagnu).
Ljubljana ima nižjo stopnjo vključenosti posameznikov v družbena omrežja, v primerjavi z Washingtonom močno prednjači na področju osebne varnosti, a zaostaja glede na gostoto zdravnikov (45,6 v primerjavi z 100 v Washingtonu).
Cenovna dostopnost glede na razmerje med povprečno neto plačo po davkih in mesečno najemnino za enosobno stanovanje v centru mesta je primerljiva s Kopenhagnom, a višja od  Washingtona.
Steber »biti globalen« se nanaša na internacionalizacijo mest. Obsega delež populacije in delovne sile s terciarno izobrazbo. Ljubljana močno zaostaja na področju povezljivosti letališč, glede na število prebivalcev pa ima tudi nižjo prisotnost medvladnih organizacij. 

*
Poročilo GTCI 2019, ki ga je objavila poslovna šola INSEAD v sodelovanju s Skupino Adecco in družbo Tata Communications je celovita letna primerjalna analiza, ki meri, kako uspešno države in mesta ustvarjajo, privabljajo in zadržijo talente, in predstavlja edinstven vir, s pomočjo katerega lahko odločevalci spremljajo širšo sliko globalne konkurenčnosti talentov in razvijajo strategije za izboljšanje svoje konkurenčnosti. Informacije so posredovali iz Skupine Adecco.
 

Več iz rubrike