Vzporedne e-volitve na blockchainu

Mlado slovensko startup podjetje Principle pripravlja prve slovenske vzporedne volitve v Državni zbor, ki se bodo v celoti odvijale na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchainu) med 28. majem in 1. junijem 2018.
Fotografija: Blaž Samec
Odpri galerijo
Blaž Samec

Principle protokol, projekt slovenskega zagonskega podjetja, ki je zaštartal v preteklih mesecih, želi na novo definirati načine družbenega odločanja z uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Ekipa Principle meni, da lahko tehnologija blockchain s prehodom v vsakdanjo rabo spremeni načine odločanja in sodelovanja - tudi na državni ravni. Svojo idejo želijo testirati z izvedbo vzporednih volitev na blockchainu.


Volitve, kot temelj demokracije, omogočajo ljudstvu, da s konsenzom večine izbirajo svoje predstavnike. Konsenz večine oz. daljšega bloka je vseprisoten tudi v tehnologiji verižnih blokov in je temelj samodejnemu upravljanju omrežja, glede na strinjanje večine uporabnikov.


Principle protokol z uporabo konsenza na blockchainu raziskuje učinkovitejše načine potrjevanja odločitev ter reševanja sporov. “Raziskujemo nove in učinkovitejše načine uporabe konsenza na nivoju družbe kot celote. Tehnologija blockchain se nam zdi nadvse primerna pri ugotavljanju in validaciji vsakdanjih odločitev, in prihajajoče volitve so idealna priložnost, da testiramo idejo tudi v praksi,” pove Franci Zidar, direktor in soustanovitelj Principla. 

Anonimne VZPOREDNE volitve brez potrebe po ponovnem štetju glasovnic

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov omogoča nepristransko in transparentno glasovanje brez centralnega sistema štetja rezultatov. Z uporabo Ethereum blockchain omrežja in pametnih pogodb lahko vsak odda svoj glas anonimno, potek in rezultat vzporednih volitev pa sta transparentna. Z oddajanjem glasov preko blockchaina, lahko sledimo vsem oddanim glasovnicam in skupnemu seštevku. Na ta način lahko vsak preveri število vseh oddanih glasov in zaradi nespremenljive narave blockchaina potrdi, da nobeni glas ni bil spremenjen, izbrisani ali naknadno dodan.

Blaž Samec
Blaž Samec

Enakopravna demokracija za vse

Vzporedne volitve na blockchainu so odprte za vse državljane Republike Slovenije. Za sodelovanje je potreben zgolj e-poštni naslov in veljavna slovenska telefonska številka. Proces je avtomatiziran in sam ustvari Ethereum denarnico s katero bo mogoče oddati svoj glas. “Zaenkrat še ne želimo spreminjati obstoječega sistema. Cilj projekta je preizkus tehnologije v praksi, zato smo se odločili, da proces sodelovanja čim bolj poenostavimo in s tem privabimo k glasovanju širšo množico.” Ekipa meni, da lahko tehnologija blockchain prinese spremembe, ne le na finančnem, temveč predvsem na družbenem področju. “S prikazom praktične uporabe tehnologije veriženja podatkovnih blokov na junijskih državnozborskih (vzporednih) volitvah želimo nakazati smer v katero bi se lahko razvil sistem samoodločanja v Sloveniji in drugod,” je še poudaril Zidar.

Več iz rubrike