Vse manj verjetna poroka Deutsche Börse in London Stock Exchange

Bučno napovedana združitev Deutsche Börse in London Stock Exchange (LSE) se razblinja, potem ko so se Londončani odločili proti prodaji večinskega deleža italijanskega upravljavca kapitalskega trga MTS, kar zahtevajo bruseljski varuhi konkurence.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Za nemške strokovnjake je bila februarja lani napovedana, 29 milijard evrov vredna združitev že vse od britanskega referenduma za izstop iz Evropske unije le še »lepo truplo«, kot so zapisali pri časopisu Handelsblatt. Oblastem v deželi Hessen, kjer leži nemška finančna prestolnica Frankfurt, že prej ni bila všeč selitev sedeža skupne družbe v London, pa čeprav bi nemška borza ohranila večinski delež in s svojim Carstenom Kengeterjem tudi predsednika uprave. Upanje na evropsko borzno protiutež ZDA ali Kitajski se je zamajalo že z brexitom, (pred)zadnji udarec pa so zadali sumi o Kengeterjevih osebnih koristih od združitve. Frankfurtski državni tožilec že od februarja preiskuje obtožbe, da je dva meseca pred napovedjo združitve z LSE kupil na desettisoče delnic svojega podjetja.

Šefu Deutsche Börse očitajo tudi nekaj strateških napak. Za združitev je lobiral v Berlinu, kjer se ne zanimajo tako zelo za kapitalske trge, manj pa v Wiesbadnu, čeprav njegova družba deluje s privolitvijo in pooblastili hessenskih oblasti. V tej nemški deželi so se že kmalu po razglasitvi posla začeli širiti glasovi nezadovoljstva, da se bo njihov »kronski dragulj« preselil v London, in še toliko bolj po britanskem referendumu za izstop iz EU. Po tem dogodku se je nasprotovanje nemškemu prevzemu okrepilo tudi v britanski prestolnici.

Reuters
Reuters

Londonska zavrnitev je eleganten izhod

Najpozneje po januarskem obisku pri hessenskem ministrskem predsedniku Volkerju Bouffierju in gospodarskem ministru Tareku Al Wazirju jim je postalo jasno, da selitev skupnega sedeža k njim ni tako zelo gotova, kot jim je morda zagotavljal Kengeter. Kmalu zatem so v javnost prišla poročila o preiskavi proti njemu, kar je britanske partnerje še dodatno pretreslo.

Frankfurt in London bi bila skupaj močan tim, vendar Deutsche Börse tudi sama stoji bolje od Londona.

Ko so potem sporočili, da »zaradi dosedanje drže komisije« dvomijo o dovoljenju za združitev, je Kengeter po izračunih nemških opazovalcev izgubil četrt milijona evrov premoženja, nekateri pa mogočnemu šefu Deutsche Börse napovedujejo celo odhod. To se bo še pokazalo, toda večina opazovalcev že prikimava črnogledi oceni LSE o združitvi, čeprav naj bi odločitev evropske komisije padla šele konec meseca. Londonsko zavrnitev prodaje italijanske elektronske borze državnih obveznic označujejo kot eleganten izhod iz posla, ki je zanje izgubil privlačnost, saj ne gre za bistveni del njihovega poslovanja. Kako malo zaupanja je med nadobudnimi partnerji, kaže tudi dejstvo, da so Londončani Frankfurt o tej odločitvi obvestili v zadnjem trenutku. Pri londonski borzi so pojasnili, da so že privolili v prodajo francoske enote LCH tekmecu Euronextu in da se jim to zdi dovolj.

Če se bo posel izjalovil, bo to že tretjič, saj so si pri Deutsche Börse za prevzem LSE prizadevali že leta 2000 in 2004. Mnogo nemških ekonomistov obžaluje, da je evropska megaborza vse manj verjetna. Pri borznih poslih je velikost pomembnejša kot v drugih panogah, je prepričan Daniel Mohr s Frankfurter Allgemeine Zeitunga, saj sta gradnja in vzdrževanje zelo hitrega in zanesljivega sistema trgovanja draga. Z združitvijo bi veliko prihranili, kar bi bilo koristno za vse evropsko gospodarstvo – in prebivalstvo, ki se pri starostni preskrbi in drugem tudi zanaša na borze oziroma bi se moralo še bolj kot doslej. S skupno borzo bi bila Evropa na isti ravni z ZDA in Kitajsko.

Razočarani lobisti in odvetniki

»Frankfurt in London bi bila skupaj močan tim, vendar Deutsche Börse tudi sama stoji bolje od Londona,« pa meni hessenski finančni minister Thomas Schäfer, ki poudarja, da Deutsche Börse potrebuje mir, vrnitev k normalnemu delu in soliden rezervni načrt. Tudi sam je prepričan, da bi se moral sedež skupne družbe po brexitu preseliti v Frankfurt. Rezultati lanskega poslovanja Deutsche Börse kažejo v lepi podobi: za osem odstotkov večji neto izkupiček in za 4,4 odstotka višje dividende za delničarje.

S skupno borzo bi bila Evropa na isti ravni z ZDA in Kitajsko.

Nekateri opazovalci že ugibajo o prednostih celinskih borznih združitev ter sledi napol propadlega posla iščejo kar v Franciji, ki naj bi se zavzemala za prevlado svojih borz. London Stock Exchange pa se zdaj lahko najbrž pripravi na druge ponudbe, saj je kljub brexitu zelo perspektivno podjetje, ki je po prelomu stoletja videlo že šest poskusov prevzema ali združitve. Med dosedanjimi nesojenimi ženini so bili švedski OMX, kanadski TMX ter ameriški Nasdaq in Intercontinental Exchange. Če bo poroka Deutsche Börse in London Stock Exchange dokončno propadla, pričakujejo tudi veliko razočaranje desetine investicijskih bank ter neštetih odvetnikov in lobistov, ki so v primeru uspešno sklenjenega posla pričakovali svoj delež.

Več iz rubrike

ikonomija

Kakšen Rolex - to so ure na katere prisegajo najbogatejši

Čeprav so drage ure že od nekdaj simbol bogastva pa temu pogosto ni tako. Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates s ponosom nosijo poceni ure.

ikonomija

Slovenija je nova podpisnica Rimske deklaracije

Slovenska digitalna koalicija je podpisala futuristično Rimsko deklaracijo, ki jasno spodbuja tehnološki razvoj, predvsem pa poudarja pomembnost računalništva in informatike v šolstvu.

ikonomija

Nakupovalna platforma Shoppster debitira v Srbiji, jeseni bo predstavljena v Sl…

V Sloveniji bo zaživela nova nakupovalna platforma United Group shoppster.com.

ikonomija

Nasvidenje stari LTE, dobrodošla pametna mesta 5G

Med številnimi novostmi prihodnosti, ki jih bo omogočil 5G, bodo pametna mesta ena najbolj revolucionarnih.

Komentarji: