Vodilne države digitalne revolucije? Vzhodnoevropske!

Češka, Poljska in Estonija privabljajo vedno več IT strokovnjakov in postajajo pravo središče fintecha (financial technology), inovativne uporabe informacijske tehnologije v finančni ter politični sferi. Njihovi državni sistemi so skorajda popolnoma digitalizirani.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Poljski minister za finance Mateusz Morawiecki je za The Financial Times povedal, da dolga leta nazaj niso mogli sodelovati v industrijski revoluciji, ker njihova država v tistem času še ni obstajala, niso mogli sodelovati niti v informacijski revoluciji, ker so imeli slab sistem in pomanjkanje neodvisnosti, vendar pa lahko uspešno sodelujejo pri digitalni revoluciji.

To jim gre za enkrat odlično od rok. Poljska je na dobri poti do naziva fin-tech središča v Evropi. Po koncu komunističnega režima so imeli Poljaki zastarel bančno-plačilni sistem brez kakršnegakoli tehnološke premise, zato so se med 10 in 15 let nazaj lotili prenove celotnega sistema na državni ravni. Medtem ko je EU spala na lovorikah, so pri njih delali na inovacijah, ki so temeljile na digitalni povezljivosti bančnih sistemov. Njihova najpogostejša mobilna storitev za plačevanje Bilk ni produkt startup podjetja, temveč predstavlja državni projekt, ki so ga zastavile največje banke v državi.

Tudi Češka, natančneje mesto Varšava, ima boljše možnosti za nosilko digitalne revolucije kot večina drugih evropskih držav. Njihov bančni sektor ni le največji v regiji, temveč je tudi en izmed najbolj inovativnih in digitaliziranih.

Tako na Češkem kot na Poljskem lokalna podjetja še vedno prostor za izboljšave, saj so nekaj časa nazaj v državah, predvsem na Poljskem, precej dvignili davke in s tem otežili življenje mladih inovatorjev. Poljska vlada pa je pri tem javno oznanila, da se že ukvarja z načini, kako bi podjetja v fintech industriji izvzela iz teh okvirov. »Poljski fintech potrebuje regulativni peskovnik," pravi Kinga Stanisławska, ustanoviteljica iz investicijskega sklada Experior Venture Fund. "To nam manjka, da bi se sektor še naprej tako dobro razvijal."

Pixabay
Pixabay

Za Češko in Poljsko ne zaostaja niti Estonija, ki se je od leta 1991, ko se je osamosvojila, preobrazila v eno najvidnejših, digitalno osredotočenih vlad v Evropi. Le-ta počne vse, kar je v njeni moči, da privabi talente iz tujine. Leta 2014 je vzpostavila program "e-prebivališče", ki podjetnikom s celega sveta omogoča registracijo podjetja v državi, s katerim lahko potem podjetnik opravlja bančne transakcije,se ukvarja z davki, sklepa posle in podpisuje različne dokumente kar prek spleta. "Estonija je vodilna v smislu e-tehnologije, e-financiranja in e-regulacije," pravi Stanisławska. Izjavo je podkovala z dejstvom, da je brezplačni javni WiFi je na voljo po vsej državi in ​​da za online registracijo podjetja ne potrebuješ več kot 20 minut. Spomnimo, prav estonski računalničarji so razvili programsko opremo za Skype in prvi zaposlen v podjetju Skype, Taavet Hinrikus, je soustanovil TransferWise, eno izmed pomembnejših aplikacij za prenos denarja, katere sedež se nahaja v Londonu.

Poleg močno razvitega fintecha se v zgoraj omenjenih državah veliko dela tudi na verigah blokov in kriptovalutah. »Vozlišča, coworking prostori in inkubatorji so polni mladih, ki jih nadvse zanima blockchain tehnologija. Upam, da bomo postali vodilni tudi v tovrstni tehnologiji,« pravi Čehinja Alena Vranova, soustanoviteljica SatoshiLabs, borze kriptovalut. Podobnega mnenja so mladi Poljaki, Estonci pa so pred časom predlagali celo lastno digitalno valuto, s katero lahko plačujejo javno in zasebne storitve. Nobena druga država še ni tako blizu razvoja tehnologije in pravnega okvirja za varno globalno upravljanje z virtualnim premoženjem , kot so te tri. Varne digitalne identitete e-rezidentov in ostalih državljanov so namreč idealen mehanizem za varno trgovanje s kripto valutami v preglednem in varnem digitalnem okolju.

Več iz rubrike