Virtualno kupovanje elektrike za vsako gospodinjstvo

Slovenski start-up po vzoru bitcoinovega uspeha razvija decentraliziran sistem za trgovanje z električno energijo in obljublja občutno nižjo ceno za gospodinjstva.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kar je bitcoin naredil za finančno industrijo, želimo mi pokazati pri trgovanju z električno energijo. Omogočiti želimo decentraliziran trg z električno energijo, s čimer ne bo več potrebe po trgovskih posrednikih, temveč bosta neposredno povezana kupec in prodajalec. To bo omogočilo večji zaslužek proizvajalcem elektrike in nižjo ceno kupcem, pravi direktor in soustanovitelj podjetja Suncontract Gregor Novak.

Blockchain je platforma za decentraliziran sistem, ki temelji na kriptografskih algoritmih in ne potrebuje centralnega upravljanja. Utemeljitelj koncepta na verigi blokov (blockchain) je valuta bitcoin, ki je dokazala, da je možen varen, pregleden in zaupanja vreden prenos podatkov in vrednosti kjerkoli po svetu, pojasnjuje Gregor Novak. Bitcoin kot kriptografska oziroma računalniška valuta je postal tudi zelo vredno sredstvo, saj je v zadnjem mesecu cena na trgu za en bitcoin že več kot dva tisoč evrov.

Pixabay
Pixabay

Druga največja svetovna struktura je Ethereum, valuta je ether (ETH). Ethereum je druga generacija platform, ki temeljijo na verigah blokov. Njena posebnost so pametne pogodbe, ki omogočajo napredne storitve, kot je na primer izdaja kriptografskih žetonov ali nove virtualne valute, glasovanje. Za avtonomno in neustavljivo delovanje ni potrebe po infrastrukturi, nadzoru ali centraliziranem sistemu.

Na tej platformi Novakov start-up razvija sistem za trgovanje z električno energijo. Pilotni projekt poteka v Sloveniji, ideja je, da trgovanje z električno energijo postane čim bolj globalno, pregledno in učinkovitejše. Koncept uporabe verig blokov in pametnih pogodb podpira vedno večjo dinamiko v energetiki zaradi povečevanja razpršenih oziroma obnovljivih virov energije. »Prihodnja utemeljitev energetike na obnovljivih virih je nujna. Že zdaj je jasno, da bosta v prihodnje sončna in vetrna energija najcenejša in najbolj množična energetska vira. Ta strateška sprememba v energetiki pa potrebuje tudi upravljavske in ekonomske nadgradnje, kar z vpeljavo verig blokov za trgovanje z elektriko tudi dosežemo,« pojasnjuje Novak.

Koliko nas danes stane elektrika

Slovensko gospodinjstvo za eno megavatno uro plača okoli 160 evrov, v kar so poleg cene električne energije vključeni še davek na dodano vrednost, omrežnina, ki jo določa agencija za energijo, in druge dajatve. Strošek porabljene električne energije, ki jo plača gospodinjstvo, namreč znaša zgolj 60 evrov, preostalih sto evrov so različni prispevki in dajatve. »Provizija trgovcev za dobavo električne energije gospodinjstvom ponekod znaša tudi sto odstotkov,« pravi Novak.

Pixabay
Pixabay

Kako do cenejše električne energije

Suncontract je start-up, ki je zrasel iz podjetniške skupine Sonce. To je skupina podjetij, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije in energetsko učinkovitostjo energije, zlasti sončne. Trenutno izvajajo pilotni projekt zajemanja podatkov okoli 50 strank, tako proizvajalcev kot kupcev električne energije. V Suncontractu dela deset ljudi, do konca leta nameravajo število zaposlenih podvojiti.

»Nameravamo izdati svoj žeton (token), podobno kot sta bitcoin (BTC) in ether (ETH), nameravamo mi izdati SNC. To bo valuta za trgovanje z električno energijo, ki bo plačilno sredstvo in bo delovala na odprtokodni platformi Ethereum. Seveda pa bo kupec električne energije, na primer gospodinjstvo, plačeval izključno v evrih, prav tako bo proizvajalec dobival plačilo izključno v evrih,« pojasnjuje Novak.

»Naš načrt je, da platforma pride v javnost v prvem četrtletju prihodnje leto. Uporabnik bo plačeval ali prek naše spletne strani ali prek aplikacije na pametnem telefonu. Za vključitev v trgovanje pa bo potrebno zgolj pooblastilo kupca, da želi preiti v bilančno skupino Suncontract.

Pixabay
Pixabay

Novak pravi, da nameravajo kapital za razvoj platforme in podporo poiskati v kripto skupnosti. »S tem bomo tudi povezali globalno skupnost v prizadevanju za preglednejši in učinkovitejši energetski sistem.«

Novakova napoved za prihodnost glede električne energije je optimistična: »Za povpraševanje po električni energiji napovedi predvidevajo izjemno rast, predvsem zaradi rasti svetovnega prebivalstva in gospodarskega razvoja. Pomemben dejavnik je še razvoj električnih avtomobilov.«

Obnovljivi viri energije izjemno pripomorejo k decentralizaciji energetskega sistema, pojasnjuje Novak. »Sonce je najpomembnejši obnovljivi vir energije, poleg tega omogoča decentralizirano proizvodnjo električne energije. Električno energijo lahko tako rekoč vsakdo proizvaja na svoji lastni strehi. Poleg tega je električna energija iz sonca že postala tudi cenovno konkurenčna drugim virom energije.«

Več iz rubrike