Video: Cepivo za kronovirus razvijajo Slovenci

Svet kapitala
Matjažž Peterka, podjetje Cobik.

Bomo Slovenci razvili cepivo za eno najhujšim pandemij v zgodovini človeške civilizacije?

Če ne sami, pa zagotovo v sodelovanju z mednarodnimi razvojnimi laboratoriji.

 Slovenski Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) je v sodelovanju s slovenskimi in tujimi podjetji, raziskovalnimi inštituti in univerzami začel razvoj cepiva za koronavirus COVID-19. Glavni cilj konzorcija je razvoj platforme, ki bo omogočila hiter odziv na pojav podobnih epidemij.

Razvoj cepiv običajno traja nekaj let, tudi do deset let, čeprav zadnje informacije iz ZDA kažejo, da se lahko faze testiranja krčijo na minimum. »Vsekakor bomo iskali možnost testiranja, ki bo čim krajša. O tem odločajo regulatorne agencije, na katere nimamo vpliva. Lahko pa klinične poskuse realiziramo v državah, ki omogočajo pospešeno registracijo,« je dejal dr. Matjaž Peterka, direktor COBIKA, ki je za Svet kapitala posnel video.

V njem razloži, da razvoj cepiv lahko traja manj kot eno leto ali tudi več let. A ključno v tej fazi je to, da se razvijejo platforme, ki bodo služile v vseh naslednjih pripravah cepiv za izbruhe epidemij nalezljivih bolezni v prihodnosti.

Več iz rubrike