VIDEO: 10. rojstni dan iPhona

Steve Jobs je deset let nazaj na predstavitvi prvega pametnega telefona iPhone v San Franciscu oznanil: »Danes bomo skupaj pisali zgodovino.« Prav je imel.
Fotografija: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Dejan Javornik

Takratni direktor Appla, Steve Jobs, je mrzlega januarskega jutra na oder prišel v običajnih kavbojkah, črnem puliju in belih teniskah. Štiritisočglavi množici, ki so obiskali sejem Macworld Expo, se je zahvalil za obisk in oznanil, da sledi zgodovinski dogodek – predstavitev iPhona, ki ga je označil za revolucionarnega ter se pohvalil, da je po funkcionalnostih sodeč pet let pred vsemi drugimi mobilnimi telefoni. »Naprava je multifunkcionalna, saj lahko z njo telefonirate, pišete sporočila, poslušate glasbo, dostopate do interneta, fotografirate, snemate, berete in še kaj.« Mobilni aparat iPhone ni bil prvi telefon z zaslonom na dotik, niti prvi z dostopom do interneta, a vse funkcije je povezal v celoto in to celoto približal uporabnikom na zelo enostaven način.

Prodaja iPhona se je začela junija 2007 in takoj je postal prodajni hit. Zalog je zmanjkalo v eni uri po začetku prodaje. Applov telefon še vedno predstavlja najbolj prodajan pametni telefon na svetu, do danes so prodali že 1,2 milijarde kosov. iPhone še danes predstavlja nedosegljiv standard in mnoga tehnološka podjetja po svetu kopirajo tako njihove fizične lastnosti kot funkcionalnosti.

Spodaj si oglejte videoposnetek enourne predstavitve revolucionarnega pametnega telefona:

Več iz rubrike

ikonomija

Nič več Visa in Mastercard - prihaja vseevropski plačilni sistem

Šestnajst glavnih bank v Evropski uniji bo uvedlo vseevropski plačilni sistem, ki bo postal alternativa velikanom kot sta Visa in Mastercard ter zmanjšal grožnjo s strani kitajskih in ameriških BigTe…

ikonomija

Warren Buffett veča svojo prisotnost v sektorju energetike

Berkshire Hathaway Energy je opravil nakup podjetja Dominion Energy; celotna vrednost prevzema znaša skoraj 10 milijard dolarjev.

ikonomija

Omrežje pete generacije bo »peskovnik« za inovacije

Tokrat prispevek s predstavnikom enega vidnejših razvijalcev opreme za tehnologijo 5G. Aleksandar Todorovski iz Ericssona o začetkih 5G in kaj ta tehnologija pomeni za EU ter gospodarstvo.

ikonomija

Umetna inteligenca: kaj nas Kitajci lahko naučijo in česa se moramo bati

Kitajska je leta 2017 napovedala, da želi do leta 2030 postati velesila umetne inteligence (UI). Medtem ko ZDA še vedno vodi v absolutnem smislu, se zdi, da Kitajska napreduje hitreje kot ZDA in EU -…

Komentarji: