Velika predstavitev novih Apple izdelkov

Včeraj je Apple največjem dogodku leta razkril najnovejše modele mobilnih telefonov, ur, tablic in druge novosti, ki so bile do samega dogodka zavite v tančico skrivnosti. Dogodek so v živo predvajali tudi v prostorih Telekoma Slovenije, da so se lahko slovenski tehnološki navdušenci med prvimi spoznali z informacijami, ki jih je Tim Cook s sodelavci predstavljal na dogodku, ki so ga poimenovali Gather Round.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil tri nove modele iz svoje serije pametnih telefonov iPhone. Z njimi se bo podal v vse hujši boj za tržne deleže na trgu pametnih naprav, ki v zadnjem času stagnira. Poleg novih modelov svojega najbolje prodajanega izdelka je predstavil še prenovljen model pametne ure Apple Watch.

Apple bo še ta mesec začel prodajati tri nove modele iphonov: iPhone Xs, iPhone Xs Max und iPhone Xr. Vsi imajo velike zaslone in nobeden nima več gumba Home. V svojo pametno uro je koncern prvič vgradil tudi merilnik EKG. Ta funkcija bo sprva na voljo le v ZDA, kjer so jo zdravstvene oblasti FDA že odobrile.

Lani predstavljeni najdražji model pametnega telefona iPhone X je Apple osvežil z zmogljivejšim procesorjem in izboljšanim zaslonom. Model iPhone Xs ima še vedno zaslon z diagonalo 14,7 centimetra, zdaj pa je na voljo še njegova večja različica iPhone Xs Max s 16,5-centimetrskim zaslonom.

Tudi v zlati barvi

Najdražji novi iphone - model iPhone Xs Max s 512 gigabajtov notranjega pomnilnika - bo v Evropi stal 1649 evrov. Cene za model iPhone Xs se začnejo pri 1149 evrih. Novost je med drugim tudi na kitajskem popularni barvni odtenek zlate. V Sloveniji naj bi bila nova modela po Applovih napovedih na voljo 28. septembra.

Modela Xs in Xs Max imata spet zaslona s tehnologijo OLED, ki omogoča bolj kontrastno sliko od zaslonov LCD. Drugače pa je pri modelu iPhone Xr, ki so ga opremili s cenovno ugodnejšim zaslonom LCD ter ohišjem iz aluminija namesto jekla.

Se pa zdaj tudi pri nasledniku cenovno ugodnejšega modela iPhone 8 zaslon razteza čez praktično celotno sprednjo površino. S tem ni več prostora za tradicionalni gumb Home s senzorjem prstnega odtisa, zato je Apple tudi model iPhone Xr opremil s sistemom za prepoznavo obraza FaceID. Cene za model IPhone Xr se začnejo pri 849 evrih.

Naprave, ki postajajo merilniki

Med posebnosti novih telefonov je Apple na današnji predstavitvi izpostavil nov procesor v notranjosti aparatov, ki omogoča tudi izvedbo bolj kompleksnih nalog na osnovi strojnega učenja. Kot primer so predstavili aplikacijo, ki v realnem času analizira gibanje igralca košarke in mu lahko daje nasvete.

Fotoaparati telefonov so dobili nove slikovne senzorje, s čimer naj bi se izboljšala kakovost posnetkov.

V nova najdražja modela so poleg tega kot v prva iphona vgradili kartico eSIM, ki omogoča uporabo v omrežjih različnih operaterjev. Tako je mogoče uporabljati en iphone z dvema telefonskima številkama. Le v telefone za kitajski trg bo moral uporabnik namesto ene kartice eSIM vstaviti dve običajni kartici SIM.

Pri novem modelu Apple Watch je koncernu uspelo, da je iz pametne ure naredil merilnik EKG. Uporabnik si lahko naredi elektrokardiogram, s tem ko za pol minute položi palec na rob ohišja. Apple je tako prvi, ki mu je uspelo senzor za EKG vgraditi v pametno uro. Kdaj bo ta funkcija na voljo tudi zunaj ZDA, še ni znano.

Več iz rubrike

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

ikonomija

Digitalna koalicija podprla aplikacijo za sledenje okužb

Vodilno slovensko združenje za digitalizacijo Slovenije izraža podporo uporabi mobilne aplikacije Covid 19, ki bi omejila možnosti prenosa okužb. Vse več je tudi pobud za ustanovitev nacionalne skupi…

Komentarji: