Velenjsko komunala in Telekom sta digitalizirala merilne števce
O

Komunalno podjetja Velenje je skupaj s Telekomom Slovenije in partnerji digitaliziralo števce, ki zdaj samodejno odčitavajo porabo.
Fotografija: Telekom Slovenije s svojimi partnerji postopoma nadgrajuje svoja omrežja; z omrežje LTE/4G je pokritih že več kot 98 odstotkov prebivalstva. FOTO: Voranc Vogel
Telekom Slovenije s svojimi partnerji postopoma nadgrajuje svoja omrežja; z omrežje LTE/4G je pokritih že več kot 98 odstotkov prebivalstva. FOTO: Voranc Vogel

Pilotna rešitev samodejnega odčitavanja števcev bo slovenskim komunalnim podjetjem v prvi vrsti omogočila digitalizacijo merilnih števcev, ob tem pa poenostavila centralno upravljanje števcev. V sporočilu za javnost je med drugim zapisano, da je rešitev prilagodljiva za različne tipe energetskih virov, kot so topla voda, ogrevanje in plin.
 

Cilj tovrstne tehnologije so pametna mesta


Samodejno odčitavanje porabe in stanja energentov bo pripomogla k učinkovitemu upravljanju in optimizaciji dobave energentov, kot so voda, toplota in plin v realnem času. Rešitev je dodaten korak k večji uporabi tehnologije interneta stvari, ki sicer zahteva nadgradnjo obstoječih števcev.Telekom s svojimi partnerji strmi k enotni platformi za upravljanje in spremljanje dejavnikov, ki pravzaprav zagotavljajo boljšo kakovost bivanja v okviru platforme pametnih mest. Tehnologija interneta stvari je ena izmed tehnologij prihodnosti, obenem pa predstavlja nadaljnji korak v smeri razvoja pete generacije mobilnih omrežij, ki so bolje poznana pod kratico 5G. Pametna mesta so skupaj s pametnimi tovarnami eden izmed klasičnih primerov uporabnosti novega omrežja.

Občine in komunalna podjetja s Telekomom Slovenije sodelujejo na področju pametnih mest, cilj tega pa je zvišanje kakovosti življenja za vse prebivalce, zmanjšanje emisij in vodnih izgub ter večja energetska učinkovitost. Tovrstna partnerstva so v skladu z razvojno strategijo Telekoma Slovenije.

Preberite še:

Več iz rubrike

ikonomija

Je prišel čas, da Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Porsche in Audi postanejo pre…

Nemške avtomobile, ki so veljali za »das Auto«, ogrožajo izdelki kalifornijskih in kitajskih podjetnikov.

ikonomija

Digitalna Slovenija v številkah

Statistični podatki razkrivajo, da se s pomočjo tehnologije zmanjšuje neenakost in povečuje kakovostno izobraževanje. Tehnološki napredek bi lahko v naslednjih 10 letih premostil digitalni razkorak i…

ikonomija

Kako izgledajo banke prihodnosti

Vodilni v panogi bodo razvili podrobno razumevanje o profilu in obnašanju svojih strank. Bank bo manj. Denar bo digitalen in bolj demokratičen.

ikonomija

Nov razpis za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih

Odprl se bo četrti evropski javni razpis za pridobitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih. Razpis bo potekal po sistemu »kdor prej pride, prej melje«.

Komentarji: