Vedno bolj aktualno plačevanje z nosljivimi napravami

Četrtina (24%) Evropejcev se po novih podatkih Mastercarda nadeja začetka uporabe brezstičnega plačevanja “tap and go” s pametno uro, zapestnico, obeskom za ključe ali drugimi nosljivimi napravami za plačevanje.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Brezstično plačevanje s karticami Mastercard in Maestro se je lani povečalo za 145%. Te številke prihajajo ravno v času, ko je vodilna nizozemska banka ABN AMRO začela preizkušati plačevanje z nosljivimi napravami. Hkrati z nadaljevano rastjo brezstičnega plačevanja se zmanjšujejo tudi ovire. Najbolj se je zmanjšala zaskrbljenost glede prevar (-24%). Gledano po lokalnih trgih se je zaskrbljenost glede prevar najbolj zmanjšala na Nizozemskem (-41%), v Španiji (-33%) ter v Združenem kraljestvu (-31%).

Pri Mastercardu so odkrili, da banke po vsej Evropi težijo k temu, da bi ponujale nove načine brezstičnega plačevanja. ABN AMRO je ena prvih bank, ki bo omogočila mednarodno plačevanje z nosljivo napravo, ki je vezana na transakcijski račun. V pilotnem projektu sodeluje 500 strank različnih starostnih skupin, ki bodo preizkušali, kako je opravljati brezstična plačila s prstanom, uro, zapestnico ali obeskom za ključe.

»Evropa je vodilna na svetu v brezstičnem plačevanju in njegov izjemen uspeh je ustvaril povpraševanje po še bolj priročnih načinih plačevanja,« je dejal Paolo Battiston, izvršni podpredsednik Digital Payments & Labs Europe pri Mastercardu. »Zaupanje kupcev v brezstično plačevanje je večje kot kdajkoli in kaže, da so uporabniki s preizkušanjem brezstičnega plačevanja s povezanimi napravami pripravljeni narediti še en korak naprej. Pilotni projekti, kot je ta na Nizozemskem, bodo potrošnike opolnomočili za digitalno ekonomijo.«

Več iz rubrike