Vabilo na lov na afriške živali kar prek WhatsApp

Bogati tuji lovci povabilo na lov v Južno Afriko prejmejo kar prek aplikacije WhatsApp. Zraven dobijo še fotografije levov v kletkah. Cena? Do 10.000 evrov za vsakega leva ali več, odvisno od velikosti grive.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Tako je odkrila preiskava, ki jo je financiral ugledni britanski politik in filantrop lord Ashcroft. Prvi je o preiskavi, zakrinkani kot projekt Simba, poročal britanski Mail on Sunday.

Dve leti so infiltrirani v podjetja, ki vzgaja leve za kroglo, preučevali, kaj se dogaja. Ne le vzreja levov za lov, ugotovili so, da je dobičkonosen posel tudi vzreja križancev s tigri – tako imenovane ligerje in tigone – da bi pospešili rast živali in težje kosti prodali na trgu tradicionalnih zdravil, večinoma na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji, je pisal Business Insider.

Ashcroft je v pismu za javnost letos aprila zapisal, da upa, da bodo južnoafriške oblasti »pretresene in osramočene« zavoljo raziskave. »Z dopuščanjem take barbarske prakse je južnoafriška vlada škodovala ugledu svoje države, ki si je po apartheidu ohranila položaj na mednarodnem prizorišču,« je dejal v izjavi.


Prav tako je pozval vlado Združenega kraljestva, naj prepove uvoz trofej levov, vzgojenih v ujetništvu, in poziva svojo matično državo, naj ne sodeluje v tej trgovini. V enem primeru je Ashcroftova ekipa celo dokumentirala, kako je predstavnik Združenega kraljestva operaterju južnoafriškega safarija, potem ko so ZDA prepovedale uvoz levjih trofej, svetoval, naj levjo kožo izvozijo v Britanijo, jo prepakirajo v kožo jelena in nato izvozijo v ZDA. Ashcroft ocenjuje, da je v Južni Afriki danes v ujetništvu vzgojenih okrog 12.000 levov, kar je več, kot jih je v naravi.

Shutterstock
Shutterstock


Več o lovu na živali v Afriki preberite TU.

Več iz rubrike