V vesolje potuje satelit z imenom Slovenke Tare

Z evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani so z evropsko nosilno raketo Ariane-5 v vesolje izstrelili štiri nove satelite sistema Galileo. Med njimi je tudi Tara, poimenovana po Slovenki Tari Keber, ki je leta 2011 kot 10-letna učenka zmagala na likovnem natečaju o vesolju in postala eden od otrok, po katerih so poimenovani sateliti sistema Galileo.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Globalni satelitski navigacijski sistem EU bo sedaj sestavljalo 26 satelitov, ki bodo zagotavljali natančnejši signal za določanje položaja in časa ter druge kakovostne storitve najmanj 400 milijonom uporabnikov. Samo lani je bilo prodanih približno 75 milijonov mobilnih telefonov, ki uporabljajo njegovo tehnologijo, obvezen bo tudi v vseh novih avtomobilih in reševalnim službam sporoča lokacijo avtomobila.

Z rekordno natančnostjo 20 cm bo postal najnatančnejši satelitski navigacijski sistem na svetu. Do leta 2020 naj bi bilo v orbiti vseh njegovih 30 satelitov, s čimer bo sistem postal povsem operativen in neodvisen. Vesoljska tehnologija, podatki in storitve so nepogrešljivi v vsakdanjem življenju. Uporabljamo jih pri iskanju in reševanju, v povezanih avtomobilih, pametnih urah, kmetovanju ter letalski navigaciji in sodobnem bančništvu.

Evropska vesoljska industrija je močna in konkurenčna ter je vir novih delovnih mest in poslovnih priložnosti za podjetnike, sporočijo z Evropske komisije.

Več iz rubrike