V Iran, kjer raste tisti drag žafran

Na trgu majhni deli žafrana dosegajo vrtoglavo ceno, za kilogram dobrega žafrana kupci odštejejo tudi 2.400 evrov.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Žafran je že desetletja najdražja začimba na svetu po teži, obiranje žafranovih polj in nadaljnja obdelava rastline, pa še vedno zahtevata mnoge spretne roke v zelo kratkem času. Delo na žafranovih poljih je namreč omejeno na deset dni na leto, ko rastlina (za)cveti. V tem času morajo ročno pobrati vse cvetove, v katerih se skrivajo rumeno-oranžne nitke pestiča, ki jih uporabljamo kot začimbo v kuhinji. Na trgu ti majhni deli rastline dosegajo vrtoglavo ceno.

AFP
AFP

V Iranu, kjer so jih pobirali te dni, prodajajo kilo za okoli 600 evrov, vrednost pa v tujini še 4-krat zraste, kar pomeni okoli 2.400 evrov za kilogram. V njem je nabranih okoli 200.000 cvetov, zato rek »drag ko žafran« še kako drži.

Kar 90 odstotkov svetovne proizvodnje žafrana predstavlja Iran, v Evropi so pomembne proizvajalke Španija, Grčija in Italija, najboljši žafran na svetu pa naj bi prihajal iz indijsko-pakistanske pokrajine Kašmir.

AFP
AFP

AFP
AFP
AFP
AFP

AFP
AFP

Več iz rubrike