Uberjev avtonomni tovornjak uspešno dostavil 50.000 pločevink Budweiserja

Uberjev avtonomni tovornjak je postavil mejnik v avtomobilski industriji - sam je na cilj dostavil 50.000 pločevink piva Budweiser in brez voznika prevozil skoraj 150 kilometrov.
Fotografija: Otto
Odpri galerijo
Otto

Medije je preplavila novica, da je avtonomni tovornjak Uberja, opremljen s tehnologijo startupa Otto, ki ga je lani kupil Uber za 680 milijonov dolarjev, sam prevozil 150 kilometrov dolg odsek avtoceste med pivovarno Fort Hills in Coloradom, kamor je bil namenjen.

Uvodoma je tovornjak upravljal voznik, saj so pot začeli v centru, kjer je promet (semaforji, kolesarji, otroci in podobno) preveč nepredvidljiv za Otta, nato pa se je voznik umaknil v zadnji prostor tovornjaka in v šali rekel: »Sedaj je čas, da malce povadim jogo, tovornjak bo vozil sam!« Vozilo odlično ohranja razdalje med vozili, obvlada menjavo voznih pasov in upošteva gostoto prometa, morebitne zastoje ali dela na cesti.

Strokovnjaki so za Wired povedali, da so osebna avtonomna vozila zelo privlačna, a večji potencial imajo avtonomni tovornjaki, saj bi jih lahko uporabljala dostavljalska podjetja. Pomembno je tudi, da se samovozeča osebna vozila izdeluje od začetka, medtem ko se v tovornjake sistem za avtonomno vožnjo enostavno vgradi v motor, torej je izdelava preprostejša.

Več iz rubrike