Tudi avtomobilski velikani ustavljajo proizvodnjo

STA
Fiat delno ustavlja nekatere izmed svojih tovarn v Italiji.

Zaradi težav o omejitvah proizvodnje razmišljata tudi Jaguar Land Rover in francoska avtomobilska skupina PSA.

Podjetja po svetu zaradi epidemije novega koronavirusa še naprej v celoti ali delno ustavljajo proizvodnjo, o tem razmišljajo ali pa zaposlene pošiljajo na delo od doma. Med najnovejšimi novicami je zaprtje nekaterih tovarn avtomobilskega velikana Fiat Chrysler Automobiles (FCA), o podobnem ukrepu pa razmišlja tudi Seat.

Kot je po poročanju tujih medijev sporočil italijansko-ameriški avtomobilski velikan FCA, bodo prekinili delo v nekaterih italijanskih tovarnah, prekinitev pa bodo izkoristili tudi za temeljito razkuževanje proizvodnih in drugih prostorov.

O začasni prekinitvi proizvodnje razmišlja tudi Fiatov španski tekmec Seat. Kot so sporočili iz družbe, bodo v to primorani, če bo prekinjena dobava avtomobilskih delov.

Zaradi težav v dobavni verigi o omejitvah proizvodnje razmišljata tudi britanski avtomobilski proizvajalec Jaguar Land Rover in francoska avtomobilska skupina PSA.

Ameriško tehnološko podjetje Twitter je za vse svoje zaposlene po svetu odredilo delo od doma. Kot so pojasnili, želijo preprečiti širjenje okužb.

Ameriški spletni trgovec Amazon pa je sporočil, da bo zvišal bolniško nadomestilo za vse zaposlene, ki so zaradi koronavirusa v karanteni. Ustanovil bo tudi poseben sklad, namenjen finančni pomoči samozaposlenim in ostalim, ki so zaradi epidemije ostali brez zaslužka.

Novogoriška družba Hit je po torkovem zaprtju svojih igralnic na Goriškem zaradi širitve novega koronavirusa danes začasno zaprla še preostale igralnice, ki jih ima v Sloveniji. Vse igralnice bodo predvidoma zaprte do 20. marca, zaposleni pa bodo v tem času prejeli odločbe o čakanju na delo, so sporočili iz družbe.

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je opozoril, da negativne vplive koronavirusa trenutno čuti 56,2 odstotka nemških podjetij. Najslabše se godi turističnemu sektorju, kjer negativne vplive čutijo skoraj vsa podjetja.

Z namenom ublažiti posledice širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo med drugim ukrepa Evropska centralna banka (ECB). Svet ECB je danes med drugim obseg neto odkupovanja vrednostnih papirjev do konca leta povečal za 120 milijard evrov mesečno, začasno je ECB sprostila tudi kapitalske in nadzorstvene zahteve za banke.

Novi koronavirus so potrdili že v 125 državah. Po celem svetu se je doslej okužilo več kot 128.000 ljudi, od tega jih je več kot 4700 umrlo, 68.000 ljudi je ozdravelo.
Več iz rubrike