Tri mlade Italijanke z inovacijo proti drogi

Punce so izumile prav posebno slamico, s katero lahko mladi preverijo, ali so jim morda v pijačo podtaknili droge.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Slamica Smart Straw je na prvi pogled videti običajno, a je vse prej kot to. Vsebuje določene indikatorje, ki kažejo prisotnost drog. Med mladimi so se namreč razširile t.i. droge posiljevalcev, ki so prisotne skoraj na vsaki zabavi. Ob nadzorovanem doziranju drogirana oseba drugače dojema zunanji svet, ob nepravilni dozi pa lahko pride tudi do smrti. Slamica se ob prisotnosti ketamina, GHB-ja, rohypnola in drugih drog posiljevalcev obarva modro in tako se z njo lahko mlada dekleta obranijo podtaknjenih drog, v skrajnem primeru tudi ropa in posilstva.

Osemnajstletne Victoria Roca, Susana Cappello in Carolina Baigorri želijo s produktom zaščititi ranljiva dekleta, obenem pa mladim pokazati pot, kako začeti kariero kot inovator v start-up podjetju. »Idejo smo dobile od dveh profesorjev iz Tel Aviva, a njun predmet je zaznal le dve vrsti drog,« so povedale medijem.

Njihov poslovni načrt so sprva predstavile na šoli v Miamiju, sedaj pa ciljajo na osvojitev platforme za množično financiranje Kickstarter. Tako bodo produkt lažje predstavile širši javnosti, prihodke pa investirale v produkcijo in izboljšanje »pametnih slamic«.

Več iz rubrike

ikonomija

Od jutra je odvisna produktivnost posameznika

Kakovost dneva je velikokrat odvisna od tega, kako se ta začne. Kaj predlagajo strokovnjaki?

ikonomija

Kako bomo potovali po pandemiji

Pandemija je številnim popotnikom prekrižala načrte. Ko se bo situacija umirila in bodo potovanja zopet zaživela, pa bodo ta potekala precej drugače.

ikonomija

Kako postati bestseller v digitalni ekonomiji

Zmagovalci digitalne ekonomije vedo, kje je izvor in kdo je primarni prejemnik vrednosti. In to niso najprej oni sami. (KORAK 3 /10 do uspešne digitalne poslovne preobrazbe).

ikonomija

Podjetja poganjajo inovacije, te pa so kritične za preživetje

Prihodnost pripada tistim, ki so pripravljeni, je eno osrednjih sporočil konference Future 4.0. Ta je že tretje leto povezala korporacije in startupe.

Komentarji: