Svet močno razočaran nad Trumpom: umik iz pariškega sporazuma

Ameriški predsednik se je odločil, da se ZDA umakne iz pariškega sporazuma. Tako Evropa kot ZDA sta razočarani, a nasprotniki Trumpa zatrjujejo: "Boj za prihodnost Zemlje se nadaljuje, novih pogajanj ne bo!"
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Trump je odločitev utemeljil kot postavljanje Amerike in Američanov na prvo mesto, vendar so njegovo odločitev doma podprli le njegovi privrženci in republikanski politiki. Demokrati, znanstveniki in podjetniki so se odzvali kritično. Tudi Evropejci so nad Trumpom zgroženi, saj je po mnenju politikov storil veliko napako.

ZDA proti Trumpu

Njegovega govora v Rožnem vrtu Bele hiše nista spremljala hči Ivanka in zet Jared Kushner, ki sta ga prepričevala, naj ne odstopi od sporazuma. Tu pa se nestrinjanje s Trumpom šele prične.

Kritike v ZDA so se gibale od ostrih do izrazov razočaranja ali le napovedi, da se bo boj proti podnebnim spremembam nadaljeval, ne glede na to kaj pravi Trump. Ta je sicer zagotovil, da bodo ZDA najčistejša in najbolj okolju prijazna država na svetu.

Njegova demokratska nasprotnica na lanskoletnih predsedniških volitvah Hillary Clinton je odločitev označila za zgodovinsko napako. "Svet gre skupaj naprej v boju proti podnebnim spremembam, Trumpa pa pušča Američane zadaj," je tvitnila. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da je Trump ogrozil varnost ZDA, nekdanji državni sekretar John Kerry je menil, da takšnega odstopa od ameriškega vodstva še ni bilo, kot je ta Trumpova odločitev, ki postavlja Ameriko na zadnje mesto.

Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer je odločitev opredelil kot uničujočo napako zgodovinskih razsežnosti in eno najslabših političnih potez 21. stoletja. Ostro ga je napadel demokratski guverner Kalifornije Jerry Brown, ki je pozval vse države in lokalne vlade, naj pripravijo svoj lastni okoljski dogovor. Kalifornija je v četrtek skupaj z New Yorkom in Washingtonom pozvala k ustanovitvi Zavezništva ZDA za okolje, guverner Virginije Terry McAuliffe pa je Trumpovo potezo označil za sramotno pridružitev Nikaragvi in Siriji.

Reuters
Reuters

Reakcije so prišle tudi od podjetij. Ustanovitelj vesoljskega podjetja Space X in avtomobilskega podjetja Tesla Elon Musk je odstopil iz vseh treh svetovalnih odborov Bele hiše, v katerih je bil član. Odstopil je tudi glavni izvršni direktor Disneyja Bob Iger. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je uvodoma sporočil, da je Trumpova odločitev slaba za okolje, ekonomijo in prihodnost otrok.

Glavni izvršni direktor podjetja General Electric Jeff Immelt je izrazil razočaranje in poudaril, da morajo sedaj podjetja prevzeti vodstvo in pozabiti na ameriško administracijo. Največja svetovna trgovina Walmart je sporočila, da je zaveza obnovljivi energiji in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov že desetletje vpeta v njihovo poslovanje in bo še naprej. Walmart je zato pozval zvezne države, naj sodelujejo. Podoben poziv je dalo tudi podjetje Amazon, zavezo zmanjšanju toplogrednih plinov pa sta izrazili avtomobilski podjetji General Motors in Ford.

Razočaranje nad Trumpom je izrazil tudi predsednik Microsofta Brad Smith, milijarder Tom Steyer pa je sporočil, da je Trump izvedel napad na prihodnost ameriškega ljudstva in za ta naklepen zločin ni nobenega opravičila.

Zelo razočaran je tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je preko svojega tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica sporočil, da je ameriško vodstvo pri okoljskih vprašanjih ključnega pomena. Guterres sicer meni, da je transformacija zajeta v pariškem podnebnem sporazumu že dobro na poti in države, mesta ter podjetja po svetu bodo še naprej dajale vizijo in vodstvo. Sam bo sicer skušal še naprej sodelovati z ameriško vlado za izgradnjo "trajne prihodnosti, od katere so odvisni naši otroci".

Trumpa so podprli vodja senatne večine Mitch McConnell, predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan in ministri njegove administracije. Strinjajo se, da je sporazum slab za ZDA. Izstop so pohvalili na več konservativnih medijih, kot je Fox TV, v smislu, da znanost ni enotna glede nevarnosti podnebnih sprememb.

EU proti Trumpu

Celotna Evropska Unija je enoglasno proti odločitvi ameriškega predsednika. Predstavniki so obljubili, da se bo svet lahko v boju proti podnebnim spremembam zanesel na EU. Odločen boj "za našo Zemljo" je še posebej poudarila nemška kanclerka Angela Merkel.

Voditelji Nemčije, Francije in Italije so v skupni izjavi tudi zavrnili pobudo Trumpa, da se je pripravljen ponovno pogajati o sporazumu, ki bi bil boljši za ZDA in predvsem ameriško gospodarstvo. V redki skupni izjavi so Merklova, Emmanuel Macron in Paolo Gentiloni sporočili, da ne bo nobenih novih pogajanj.

"Odločitev ZDA sprejemamo z obžalovanjem," so zapisali. "Trdno pa smo prepričani, da se o sporazumu ni mogoče na novo pogajati," so poudarili.

V izjavi obžalovanja glede Trumpove odločitve je Merklova napovedala, da "bo še naprej vse sile namenila za globalno podnebno politiko, ki čuva našo Zemljo", je prek Twitterja sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

"Nobenih korakov nazaj ne bo v boju proti podnebnim spremembam," pa je tvitnil italijanski premier Paolo Gentiloni.

Odločitev predsednika ZDA je v skupni izjavi obsodilo tudi sedem nemških ministrov, od zunanjega do okoljskega."ZDA škodijo sebi, nam Evropejcem in vsem drugim narodom sveta,so opozorili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Reuters
Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Trumpovo odločitev označil za "resnično narobno". Pristojni evropski komisar Miguel Arias Canete pa je menil, da je" danes žalosten dan za mednarodno skupnost".

Hkrati je Canete v imenu Evropske komisije napovedal, da se bo svet lahko še naprej zanesel na EU in da bo EU še naprej vodilna v boju proti podnebnim spremembam. "Pariški sporazum bo obstal," je še poudaril, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpoved sporazuma so kritizirali tudi v Združenih narodih. Sekretariat okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) je v izjavi za javnost izrazil obžalovanje nad odločitvijo Trumpa in poudaril, da ga je od 194 držav podpisnic že ratificiralo 147 držav.

"Zato se o njem tudi ne da ponovno pogajati na zahtevo ene same podpisnice," so poudarili v odzivu na napoved Trumpa, da se je pripravljen ponovno pogajati o sporazumu. So pa to pobudo vzeli na znanje in izrazili pripravljenost na dialog z ameriško administracijo o posledicah njihove odločitve.

Svojevrstni protest proti ameriški odpovedi podnebnega sporazuma pa so nocoj pripravili v mestu, kjer je bil sporazum sklenjen - Parizu. Mestna hiša francoske prestolnice se je zvečer z lučmi obarvala zeleno. Pariška županja Anne Hidalgo pa je Trumpovo odločitev označila za "fatalno napako z dramatičnimi posledicami".

"Posledice podnebnih sprememb je mogoče občutiti v vseh velikih mestih v svet," je dejala. "Orkani v New Orleansu in New Yorku, poplave v Parizu, Houstonu in nazadnje v Montrealu, smrtonosni vročinski valovi v Sydneyju, smog v Pekingu, New Delhiju in drugih velemestih ...,"je spomnila županja Pariza, v katerem je 195 držav decembra 2015 sklenilo podnebni sporazum, ki naj bi omejil globalno segrevanje.

Slovenija proti Trumpu

Tudi slovenski premier Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da obžaluje odločitev ZDA za odstop od pariškega sporazuma. Slovenija ostaja zavezana varovanju našega planeta, je dodal Cerar.

Več iz rubrike

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

ikonomija

Digitalna koalicija podprla aplikacijo za sledenje okužb

Vodilno slovensko združenje za digitalizacijo Slovenije izraža podporo uporabi mobilne aplikacije Covid 19, ki bi omejila možnosti prenosa okužb. Vse več je tudi pobud za ustanovitev nacionalne skupi…

Komentarji: