Spremembe, ki jih kroji tehnologija

Brez tehnologije si že danes ne moremo predstavljati življenja, največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih, pa je prav v tehnološki panogi. Čeprav so zaradi afere Facebook tehnološke delnice v zadnjem času nekoliko na udaru, je pretekla rast tehnološkega sektorja resnično impresivna. Lepi pa so tudi obeti za prihodnost.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tehnologija že dolgo ni več zgolj »proizvodnja« naprav, temveč podjetjem in posameznikom pomaga pri hitrejšem in bolj učinkovitem reševanju vsakodnevnih težav. Tako ni presenetljivo, da je vedno več pozornosti usmerjene v tehnologijo blockchain, prenos na oblačne storitve, shranjevanje podatkov, povečanje zmogljivosti mobilnih naprav, internet stvari, analitiko in nenazadnje tudi v umetno inteligenco. Naprave, ki jih danes uporabljamo samostojno, se vedno bolj povezujejo in delujejo usklajeno z drugimi, že danes pa si lahko omislimo tudi »pametni dom«, v katerem tako rekoč vse elektronske naprave delujejo skupaj.

ni podpisa
ni podpisa

In kako velike so nekatere veje tehnološke panoge, ki dejansko šele zdaj stopajo v ospredje? Področje interneta stvari (IoT) že danes ocenjujejo na 90 milijard dolarjev, do leta 2020 pa naj bi bilo na svetu vgrajenih že 21 milijard senzorjev, povezanih v lokalne računalniške sisteme. Po nekaterih ocenah bi lahko trg interneta stvari še vsaj nekaj let rasel po okoli 16 odstotkov na leto, proizvajalci senzorjev pa si lahko obetajo več kot 20-odstotno letno rast prodaje.

Do leta 2020 naj bi bilo na svetu vgrajenih že 21 milijard senzorjev, povezanih v lokalne računalniške sisteme. Trg interneta stvari bo rasel po 16 odstotkov na leto.

Dela očitno še ne bo zmanjkalo niti podjetjem, ki poslujejo v segmentu storitev v oblaku. Ta tehnološka veja naj bi se namreč z lanskih 30 milijard do leta 2022 povečala na 80 milijard dolarjev. Velikanski računalniški centri, ki jih gradijo Amazon, Google, Microsoft in drugi tehnološki giganti, pa so seveda voda na mlin izdelovalcem shranjevalnih sistemov in komunikacijskih naprav.

ni podpisa
ni podpisa

Vedno bolj so v tehnološko panogo vpeti tudi avtomobilski koncerni. Količina elektronike v vozilih se namreč nezadržno povečuje, in tudi če bi se v prihodnjih letih rast prodaje avtomobilov ustavila, bi utegnili proizvajalci polprevodnikov še vedno dosegati lepe stopnje rasti in solidne marže. Že danes je v avtomobil srednjega cenovnega razreda vgrajenih za okoli 400 dolarjev polprevodnikov, pri električnih in hibridnih vozilih in vozilih višjega cenovnega razreda pa še veliko več.

ni podpisa
ni podpisa

Način, kako dojemamo digitalni in realni svet in z njim komuniciramo, bosta postavili na glavo virtualna (VR) in argumentirana resničnost (AR). Ti na marsikaterem področju že zdaj omogočata boljšo uporabniško izkušnjo, hitrejšo implementacijo rešitev, prihranke podjetjem in lažje vzdrževanje sistemov.

ni podpisa
ni podpisa

Z večanjem zmogljivosti mobilnih platform bodo ti sistemi gotovo vedno bolj razširjeni tudi v domači uporabi. Že danes je vse več naprav zmožnih komunicirati med seboj, čeprav verjetno še ne moremo govoriti o pravi umetni inteligenci. A tudi razvoj umetne inteligence prispeva k rasti nekaterih drugih tehnoloških panog. Med drugim namreč zahteva vedno večjo uporabo zmogljivih računalniških sistemov, s katerimi se bodo tudi pospešili odločitveni in drugi procesi v poslovnih modelih družb.

ni podpisa
ni podpisa

 

Gorazd Grof, Alta skladi

Več iz rubrike

ikonomija

Kakšen Rolex - to so ure na katere prisegajo najbogatejši

Čeprav so drage ure že od nekdaj simbol bogastva pa temu pogosto ni tako. Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates s ponosom nosijo poceni ure.

ikonomija

Slovenija je nova podpisnica Rimske deklaracije

Slovenska digitalna koalicija je podpisala futuristično Rimsko deklaracijo, ki jasno spodbuja tehnološki razvoj, predvsem pa poudarja pomembnost računalništva in informatike v šolstvu.

ikonomija

Nakupovalna platforma Shoppster debitira v Srbiji, jeseni bo predstavljena v Sl…

V Sloveniji bo zaživela nova nakupovalna platforma United Group shoppster.com.

ikonomija

Nasvidenje stari LTE, dobrodošla pametna mesta 5G

Med številnimi novostmi prihodnosti, ki jih bo omogočil 5G, bodo pametna mesta ena najbolj revolucionarnih.

Komentarji: