Šolanje? Primanjkuje nam izkušenih IT-kadrov!

Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, za SK pove, da nam primankuje IT-kadrov, a smo na dobri poti; "potrebujemo le kontinuiteto".
Fotografija: Roman Šipić
Odpri galerijo
Roman Šipić

"Digitalizacija bi se morala peljati kot enoten projekt. Trenutno se preveč ločujejo izobraževanje, raziskovanje, zdravstvo in infrastruktura. Na različnih področjih imamo zelo različno stopnjo digitalne razvitosti. V Sloveniji še vedno veliko ljudi nima dostopa do tehnologije, niti sami nimajo te želje, da bi storitve opravljali internetno. Po mojem mnenju zato potrebujemo vložiti več sredstev v dostopnost do širokopasovnih povezav za vse prebivalce. S tem bi povečali tudi pripravljenost ljudi, da uporabljajo digitalne storitve javne uprave, ki jih že imamo, a jih ne uporabljamo dovolj.
Estonija se je osamosvojila približno isti čas kot Slovenija. Kar so naredili od takrat, ni povezano tako z velikimi investicijami v digitalizacijo kot pa z veliko željo, da se država osamosvoji na vseh področjih. To je povezano s kadri in drugačno kulturo, ki temelji na tehnologiji, s čimer so ustanovili državo, ki temelji na digitalizaciji. Je pa zanimivo, da podatki o digitalizaciji kažejo, da je na nekaterih področjih Slovenija boljša od Estonije. Recimo pri uporabi tehnologije v podjetjih.

Roman Šipić
Roman Šipić


V Estoniji na drugi strani državljani mnogo bolj zaupajo državi in njenim institucijam. Več kot 98 odstotkov Estoncev ima tako nacionalno osebno izkaznico, ki nudi varno identifikacijo, digitalni dostop do vseh estonskih e-storitev in digitalno podpisovanje dokumentov. Hkrati majo zakonsko podlago, ki državljanom omogoča, da lahko v vsakem trenutku preverijo, kdo, kje in zakaj je dostopal do njihovih podatkov. To je bilo zelo pomembno za vzpostavitev zaupanja v državo in digitalizacijo.
V Sloveniji precej primanjkuje izkušenih IT-kadrov, čeprav imamo precej visoko število diplomantov na področjih STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo, matematika), boljši bi lahko bili tudi v digitalni pismenosti. Vse to vpliva na digitalizacijo podjetij, ki je pomembna za dvig BDP države. Če se stopnja digitalizacije poveča za eno odstotno točko, se BDP poveča za 0,5 odstotka, za 0,13 točke se poveča razvoj človeškega kapitala ter za 13,67 točke se poveča inovacijski potencial v podjetjih in javnem sektorju."

Več iz rubrike

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

ikonomija

Digitalna koalicija podprla aplikacijo za sledenje okužb

Vodilno slovensko združenje za digitalizacijo Slovenije izraža podporo uporabi mobilne aplikacije Covid 19, ki bi omejila možnosti prenosa okužb. Vse več je tudi pobud za ustanovitev nacionalne skupi…

Komentarji: