Slovenski startup napada TripAdvisor: Oceni in zasluži kripto žetone

Mlada slovenska ekipa iz podjetja Futourist ruši percepcijo javnosti o brezplačni spletni vsebini, ustvarjeni s strani uporabnikov. Za vsebino, ki jo bodo soustvarjali uporabniki, bodo bili le-ti plačani s kripto žetoni. So spletnim storitvam, ki svojih milijardnih zaslužkov ne delijo s svojimi uporabniki, šteti dnevi?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Večina ustvarjalcev vsebine na spletu ni nikoli plačana za vsebino, ki jo ustvarijo. Od blogerjev, zagretih piscev na forumih do vsakodnevnih uporabnikov družbenih omrežij - redkokdo je nagrajen za svojo vsebino. To je danes postalo samoumevno – ponudniki družbenih omrežij opravičujejo ne-plačilo vsebine uporabnikov s tem, da jim nudijo brezplačno uporabo platform. A platforme, kjer uporabniki ustvarjajo in objavljajo vsebino, kot so Facebook, TripAdvisor, Yelp, Foursquare in druge ustvarjajo ogromne prihodke iz vsebine, ki prihaja od uporabnikov. Ti pa se niti ne zavedajo, da si zaradi svoje vsebine zaslužijo plačilo.

Futourist: Blockchain startup napada TripAdvisor

Novoustanovljeni slovenski startup Futourist spreminja temelje spletne industrije ustvarjanja vsebine (ang. content creation), saj bo pisce in ustvarjalce vsebine nagradila s Futourist Token, kripto žetoni.

Žiga Lukša, vodja Futouristove ekipe, njihov produkt opisuje kot "nadgradnjo spletne strani TripAdvisor, ki svoje uporabnike na konkreten način nagradi. Na ta način ima nekdo, ki ima redno zaposlitev in ustvarja vsebino kot hobi, možnost, da z legitimno pomočjo drugim uporabnikom spleta tudi v prostem času služi žetone, ki jih lahko pretvori v denar. Začeli bomo z nagrajevanjem ocen in mnenj (ang. review), ko dokažemo, da ta koncept "pije vodo", pa bomo šli na druge poslovne modele, kjer se bo nagrajevala tudi druga spletna vsebina."

Pixabay
Pixabay

V sodelovanju s platformo Odpiralni časi

Povezali so z ekipo mednarodno uveljavljene platforme OpenHours, v Sloveniji poznane kot Odpiralni Časi. Ta bo Futouristu nudila že obstoječo infrastrukturo, podatke in uporabnike, ekipa Futourista pa bo vse skupaj nadgradila s sistemom nagrajevanja vsebine in novim poslovnim modelom - oboje podprto s pomočjo blockchain tehnologije. Odpiralne Čase vsak mesec obišče več kot milijon unikatnih obiskovalcev, prihajajo pa iz 21 držav po Evropi in ZDA.

Obstoječi uporabniki in podatki platforme Odpiralni Časi so za ekipo Futourist ključnega pomena, saj bodo z njihovo pomočjo hitreje dosegli svoj cilj in to je nadgrajena platforma, ki nagrajuje svoje uporabnike s FTR žetoni.

Slovenija z močno blockchain skupnostjo

Futourist se tako pridružuje spisku slovenskih podjetij, ki temeljijo na Tehnologiji veriženja blokov (ang. Blockchain). Lukša na to temo še dodaja: "Slovenska blockchain skupnost je zares neverjetna, sploh glede na velikost naše populacije. Kot država smo ena izmed potencialnih superzvezd v blockchain svetu."

Blockchain startup proti 300 milijard vredni industriji

Za lažje razumevanje, kolikšno težo ima trenutno industrija spletnih vsebin, je na voljo podatek, da so bili prihodki trženja spletnih vsebin v letu 2016 vredni več kot 190 milijard dolarjev, medtem ko se pričakuje da bodo do leta 2019 vredni več kot 313 milijard dolarjev. Lukša ob tem razmišlja: "Predstavljajte si, da bi le 1% tega pripeljali nazaj k ustvarjalcem vsebine. To so ogromni zneski."

Več iz rubrike

Komentarji: