Slovenska podjetja smo vprašali za mnenje o njih kot delodajalcu

Zakaj menite, da ste zaželen delodajalec?
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Boris Dular, direktor Kadrovskega sektorja, Krka

Krka je v vseslovenski raziskavi, ki je potekala že šestič, letos petič prejela priznanje zaposlitvenega portala mojedelo.com za najuglednejšega delodajalca in ponosni smo, da nas iskalci zaposlitve prepoznavajo kot podjetje z največjim ugledom. Menimo, da k temu največ prispeva naša poslovna uspešnost, ki jo dosegamo z dobrimi medsebojnimi odnosi in motivacijo zaposlenih. Razvijamo timsko delo, ki temelji na zavzetosti zaposlenih in skrbi za sodelavce. Vse to utrjuje prepričanje, da je Krka podjetje, ki dobro in odgovorno dela ter dosega dobre poslovne rezultate, pri čemer upošteva vsakega svojega člana.

Gradnja blagovne znamke delodajalca in stalna komunikacija s trgom delovne sile se zagotovo izplačata. Z ugledom, ki smo si ga pridobili v poslovnem okolju pa tudi v očeh iskalcev zaposlitev, privabimo precej bolj kakovosten kader, ki pripomore k boljšim poslovnim rezultatom in zagotavlja dolgoročen razvoj podjetja. V povprečju prejmemo za razpisano mesto več deset, za nekatera tudi več sto prošenj.

Pokazalo pa se je, da potencialne kandidate za zaposlitev dodatno pritegne tudi to, da smo že nekajkrat prejeli naziv 'najuglednejši delodajalec'. Vsekakor ljudje v našem podjetju prepoznavajo priložnosti za karierni razvoj, saj dinamično mednarodno delovno okolje ponuja številne zanimive delovne izzive, gotovo pa so privlačni tudi dobri delovni pogoji, skrb za kakovost dela in življenja, socialna varnost ter skrb za varno delo, ki so temelji vsakega spodbudnega delovnega okolja.

Samo Roš, član uprave in direktor Kadrov, Lek

V družbi Lek imamo certifikata Ugledni delodajalec in Družini prijazno podjetje, ki potrjujeta, da veliko časa, energije in sredstev vlagamo v naše zaposlene. Ponosni smo, da se po raziskavi Ugledni delodajalec 2016 kar 46 odstotkov kandidatov močno želi zaposliti pri nas, kar je zelo pomembno, saj želimo privabiti vrhunske kadre, ki so v farmacevtski panogi ključni. Prepričani smo, da je ena naših prednosti ta, da smo del uspešne globalne družbe, z dostopom do izjemno širokega nabora znanj in izkušenj.

Našim sodelavcem ne ponujamo le karierne poti znotraj Leka, temveč v okviru celotne skupine Novartis. Intenzivno se ukvarjamo z razvojem talentov in s tem, kako zadržati perspektivne sodelavce. Ugotovili smo, da so najpomembnejši dejavniki, ki motivirajo sodelavce, zanimivo in smiselno delo, možnost napredovanja, delo v mednarodnem okolju in z vrhunskimi strokovnjaki, nenehno učenje ter ustrezno in stimulativno finančno nagrajevanje glede na posameznikovo učinkovitost in vedenje. Vse to prispeva k temu, da nam resnično uspeva graditi spodbudno in kakovostno delovno okolje, kjer se zaposleni počutijo dobro in dosegajo odlične rezultate.

Katarina Petronijević, Strateški partner za kadre, Danfoss District Energy

Danfoss Trata ima certifikat Družini prijazno podjetje, saj našim zaposlenim omogočamo našim zaposlenim lažje usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja. Certifikat nam pomaga ostajati privlačen delodajalec na trgu dela. Opažamo, da nas kandidati vse bolj prepoznavajo po iniciativah, ki so usmerjene k oblikovanju kulture inovativnosti in podjetniškega duha znotraj korporacije, ter drugih iniciativah, ki spodbujajo zavzetost zaposlenih. Med te štejejo nekajkrat nagrajeni dogodki 24Idea, kjer vsakdo v organizaciji prispeva ideje, ključno za uspeh pa je sodelovanje med zaposlenimi z različnih področij in oddelkov.

Sodelavci na podlagi tovrstnega sodelovanja lahko delujejo zunaj okvirjev svojega oddelka, razvijajo lastne kompetence ter ideje iz različnih zornih kotov. Po dogodku pa dobijo priložnost, da petino svojega delovnega časa namenijo nadaljnjemu razvoju ideje in svojega potenciala. Prav tako pa našim sodelavcem omogočamo in jih spodbujamo pri udeležbi na vsakoletnem natečaju 'Man on the Moon', kjer na ravni korporacije ekipe predstavijo inovativne ideje za nove produkte, ki jih imajo potem možnost razvijati v enem od startup okolij. Letos v Berlinu je zmagala prav ekipa iz Danfossa Trate.

Vesna Vodopivec, direktorica sektorja za upravljanje s kadri in razvoj organizacije, NLB

Naša banka je letos ohranila mednarodni certifikat Top Employer, ki ga je prvič prejela lani, zdaj sodelujemo že tretjič. Ohranitev naziva je bila še večji izziv, ker postopek certificiranja od podjetij zahteva kontinuirano nadgradnjo na kadrovskem področju. NLB je lahko lani pridobljeni certifikat ohranila le pod pogojem, da skladno s priporočili institucije Top Employers Institute določene kadrovske prakse v enem letu dodatno nadgradi in izboljša.

V banki so različna delovna mesta, odziv kandidatov je odvisen od tega, kaj iščemo. Za določena delovna mesta dobimo zelo veliko prijav, ko iščemo zelo specifična znanja, jih je seveda malo manj. Najbolj pomembno pa je, da se kandidati želijo učiti.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel

Pipistrel svojo zgodbo že od začetka gradi na vrednotah. Nikdar ni bila prioriteta dobiček, ampak uspeh, zadovoljstvo zaposlenih, dobri delovni pogoji, korekten odnos do poslovnih partnerjev, kupcev in dobaviteljev. Nikdar nismo imeli izjemno visokih plač, ampak jih nismo niti enkrat izplačali z zamudo in tudi nikdar jih nismo imeli samo dvanajst na leto. Vse denarne nagrade in dobiček smo vedno delili z vsemi zaposlenimi, saj je za uspeh zaslužen prav vsak v podjetju.

Danes je seveda pomembno, da osnovna plača omogoča normalen življenjski standard. Vendar je zlasti za mlade vedno bolj pomembno tudi to, kaj počnejo v življenju, da lahko svojo energijo vložijo v viden rezultat, da so lahko z njim zadovoljni, da lahko s ponosom povedo, kje so v službi, da je delovnik tak, da jim ostane dovolj časa za družino in druge dejavnosti, da jih sodelavci in vodstvo spoštujejo ter da imajo vikende zase.

Pipistrel je od začetka zapustilo le sedem zaposlenih, čeprav jih zdaj zaposlujemo že 150. Največja potrditev, da delamo prav, je pritisk na delovna mesta - tako s prostega trga kot tudi za zaposlovanje družinskih članov, partnerjev, sorodnikov, prijateljev itd. naših zaposlenih. Za vsako delovno mesto najprej objavimo javni razpis na naši spletni strani in družbenih omrežjih, na katerega se včasih prijavi tudi po nekaj sto kandidatov z vsega sveta.

Barbara Luckmann Jagodič, vodja kadrovske službe, Goodyear Srednja Evropa

Pridobitev naziva Top Employer, ki smo ga za letos v Goodyear Dunlop Sava Tires prejeli že petič zapored, je rezultat naših razvojnih in kadrovskih strategij ter programov, ki nam omogočajo, da pridobimo ustrezne talente, jih razvijamo in jim ponudimo možnost nadaljnjega razvoja tako v Sloveniji kot tudi v ostalih državah znotraj korporacije Goodyear. Pri strategiji razvoja talentov, upravljanju uspešnosti in upravljanju poklicnih poti pa smo na primerljivi ravni s petimi najbolje ocenjenimi podjetji v Evropi. Verjamem, da takšen certifikat pozitivno pripomore k odločitvi za prijavo oziroma sprejem ponudbe v našem podjetju.

Na naše razpise se ponavadi prijavi precej kandidatov, zato je iskanje najustreznejših včasih lahko dolgotrajnejše, a praviloma pri izboru nimamo težav. Novo zaposlene v čim krajšem času polno vpletemo v delovanje podjetja ter jih vključimo v proces upravljanja njihovega razvoja in uspešnosti. Pomembno je tudi, da je naša strategija povezana z vrednotami in ključnimi kompetencami, ki jih pričakujemo od zaposlenih - vsak posameznik ve, kaj se od njega pričakuje in kako lahko prispeva k skupnemu uspehu podjetja.

Več iz rubrike

ikonomija

Podjetja se zavedajo možnosti ponovnega vala okužb in se nanj pripravljajo

»V digitalizacijo poslovanja so zdaj zagrizli vsi, drugače ne bo poslovanja ob morebitnem novem valu okužb« pravi direktor podjetja BASS Aleksander Bastl. O tem kako se pripraviti na nov …

ikonomija

Volčja lakota po rastlinskem »mesu«

Rastlinsko meso in veganski izdelki že dolgo niso več na robu družbe in niti zgolj prehrana čudakov. Pravzaprav analitiki pravijo, da se splača vlagati v prehrano zgolj rastlinskega izvora, saj priha…

ikonomija

Slovensko rastlinsko meso Amaze

Nova zvezda na trgu veganskih izdelkov je grah. Do leta 2026 naj bi svetovni prihodki od grahovih beljakovin znašali 104 milijone dolarjev, je ugotovilo raziskovalno podjetje Future Market Insights. …

ikonomija

Hitra hrana brez mesa in evropski boj proti njej

Povečuje se tudi povpraševanje po hitri rastlinski hrani. McDonald's je že pred dvema letoma predstavil veganski burger v svojih poslovalnicah na Švedskem in Finskem, letos aprila tudi v Nemčiji.…

Komentarji: