Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.
Fotografija: Leto poročilo EIS ponuja primerjalno oceno uspešnosti raziskav in inovacij v državah EU, drugih evropskih državah in regionalnih sosedih. FOTO: xtock / Shutterstock
Odpri galerijo
Leto poročilo EIS ponuja primerjalno oceno uspešnosti raziskav in inovacij v državah EU, drugih evropskih državah in regionalnih sosedih. FOTO: xtock / Shutterstock

Sloveniji sta sledili dve državi nečlanici EU v jugovzhodni Evropi, in sicer Turčija in Srbija. Z manj kot 50 odstotkov povprečja EU, sta se kot edini državi članici v skupino skromnih inovatorjev zapisali Romunija in Bolgarija, v zadnji izdaji letnega evropskega pregleda o inovacijah (EIS) navaja Evropska komisija.

Slovenija je sicer edina država v skupini dvanajstih zmernih inovatorjev, ki se ji je rezultat znižal za 9,9 odstotka - zaradi poslabšanja uspešnosti novih doktoratov.

Uspešnost Srbije je bila zelo močna, saj je država zaradi močnega prodora širokopasovnih povezav rezultat zvišala za 13,2 odstotka. Turčija ga je izboljšala za 12,5 odstotka.

Črna gora - ki je bila prvič vključena v preglednico - in Severna Makedonija sta med skromnimi inovatorji, čeprav se je njuna uspešnost povečala za 5 oziroma 14,8 odstotka.

Rezultat Bolgarije je bil 49 odstotkov povprečja EU za leto 2012 in 45 odstotkov ocene EU za leto 2019, z najnižjimi kazalnimi ocenami za izdatke za raziskave in razvoj (R&R) v javnem sektorju, javno-zasebnih so-publikacijah, najbolj citiranih publikacijah in vseživljenjsko učenje.

Romunija je bila najslabša, saj je bila s 34 odstotki povprečja EU za leto 2012 in 32 odstotki ocene EU za leto 2019, najbolj inovativne razsežnosti pa so zabeležili inovatorji, trdne naložbe in človeški viri.
 

Kaj je evropska preglednica inovacij?


Leto poročilo EIS ponuja primerjalno oceno uspešnosti raziskav in inovacij v državah EU, drugih evropskih državah in regionalnih sosedih. Oblikovalcem politike omogoča, da ocenijo relativne prednosti in slabosti nacionalnih sistemov raziskav in inovacij, spremljajo napredek in opredelijo prednostna področja za povečanje učinkovitosti inovacij.

EIS zajema države članice EU, pa tudi Islandijo, Izrael, Črno goro, Severno Makedonijo, Norveško, Srbijo, Švico, Turčijo, Ukrajino in Združeno kraljestvo. Glede na omejeno število globalno dostopnih kazalnikov EIS primerja EU z Avstralijo, Brazilijo, Kanado, Kitajsko, Indijo, Japonsko, Rusko federacijo, Južno Afriko, Južno Korejo in ZDA.
 

Kakšna je zadnja inovacijska uspešnost držav EU?


Na podlagi rezultatov za 27 ločenih kazalnikov, vključno z inovacijskimi dejavnostmi v podjetjih, naložbami v raziskave in inovacije ter človeškimi viri in elementi zaposlovanja, države EU spadajo v štiri skupine uspešnosti:

Inovacijski voditelji - Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska so znatno nad povprečjem EU;

Močni inovatorji - inovacijska uspešnost Avstrije, Belgije, Estonije, Francije, Nemčije, Irske in Portugalske je nad ali blizu povprečju EU;

Zmerni inovatorji - Hrvaška, Ciper, Češka, Grčija, Madžarska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovaška, Slovenija in Španija kažejo inovacijsko uspešnost pod povprečjem EU;

Skromni inovatorji - Bolgarija in Romunija sta na področju inovacij pod 50% povprečja EU.

V letošnji izdaji se je Luksemburg (prej močan inovator) pridružil skupini voditeljev inovacij, Portugalska (prej zmerna inovatorka) pa se je pridružila skupini močnih inovatorjev.


  
 
 

Več iz rubrike

ikonomija

H&M skrbi, da bomo zaradi podražitev manj zapravljali za oblačila

Družba H&M beleži rast dobička, koristi pa imajo od močnega okrevanja po pandemiji covida-19, ki je pred letom dni v tem času močno vplivala na poslovanje.

ikonomija

Nemški delodajalci in potrošniki so zaskrbljeni

Nemški raziskovalni inštitut GfK ugotavlja, da je razpoloženje nemških potrošnikov doseglo najnižjo raven od leta 1991, odkar merijo kazalnik zaupanja.

ikonomija

Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.

ikonomija

Avgusta prihaja album največjih uspešnic TikToka

Nekaj največjih viralnih uspešnic TikToka je dobilo novo orkestrsko preobleko in bo to poletje izšlo na zgoščenki in vinilki, so sporočili s platforme.

Komentarji: