Slovenija 30. na globalni lestvici inovativnosti

Slovenija je na lestvici najbolj inovativnih držav na svetu 2018 (Global Innovation Index), ki ga objavljata Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) ter poslovna šola Insead, nazadovala za dve mesti in zaseda 30. mesto. Na vrhu lestvice 126 držav so Švica, Nizozemska in Švedska, velik skok je uspel Kitajski.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Od četrtega do desetega mesta sledijo Velika Britanija, Singapur, ZDA, Finska, Danska, Nemčija in Irska. Kot ugotavljajo oblikovalci lestvice, je Švici uspelo obraniti prevlado med najbolj inovativnimi državami na svetu. Tudi sicer za najbolj inovativne veljajo evropske države, med prvih deset se jih je uvrstilo osem.

Oblikovalci lestvice izpostavljajo indeks kot podrobno kvantitativno orodje, ki pomaga odločevalcem bolje razumeti, kako spodbujati inovativnost, ki je gonilo gospodarskega in družbenega razvoja. V okviru raziskave so 126 držav razvrstili glede na 80 kazalnikov, med njimi so stopnja vlaganj v intelektualno lastnino, ustvarjanje mobilnih aplikacij, izdatki za izobraževanje ter znanstvene in tehnične publikacije.

Kitajska je z lanskega 22. napredovala na 17. mesto, kar je generalni direktor WIPO Francis Gurry izpostavil kot preboj za državo, ki se sooča s hitrim prestrukturiranjem pod okriljem vladne politike, ki daje prednost raziskavam in intenzivnemu razvoju. Medtem ko so ZDA s padle s četrtega na šesto mesto, je Kitajska po njegovih besedah inovacijska elektrarna, ki proizvaja veliko število vodilnih visoko tehnoloških podjetij in inovacij, ki spreminjajo življenja.

Poročilo sicer ugotavlja, da se je skupina srednje in slabo razvitih držav uvrstila občutno bolje, kot pa bi lahko sklepali glede na njihov gospodarski razvoj. Iz podsaharske Afrike je denimo nam lestvici šest inovativnih držav, med njimi Kenija, Ruanda in Južna Afrika, iz vzhodne Evrope pet.

Svoje uvrstitve so letos izboljšali tudi Indonezija, Malezija, Tajska in Vietnam ter se približali najbolj inovativnim državam v svojih regijah, kot so Kitajska, Japonska, Singapur in Južna Koreja.

Sloveniji, ki je leta 2017 zasedala 28. mesto, letos na 30. mestu delata družbo Ciper na 29. mestu ter Italija, ki je uvrščena mesto pod njo. Izmed sosednjih držav je Avstrija na 21. mestu, Madžarska na 33. in Hrvaška na 41.

Več iz rubrike

ikonomija

V rokah enega odstotka kmetovalcev kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč po svetu

Lastništvo kmetijskih zemljišč je vse bolj neenakomerno porazdeljeno, tako je danes vse večji delež svetovnih kmetijskih zemljišč v rokah peščice.

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

Komentarji: