Slovenci ne sledimo trendu

Kljub nekaj izjemam je v Sloveniji danes, po prestrukturiranju dolgov gospodarstva, prezadolženih razmeroma malo podjetij.
Fotografija: Igor Mali
Odpri galerijo
Igor Mali

Najbolj znan primer je Skupina Mercator, ki je imela na ravni skupine ob letošnjem polletju okoli 771 milijonov evrov finančnih dolgov. Bančni sistem je danes razmeroma odporen na nevarnosti, ki so pred petimi leti na slovenski prag privabili zloglasno trojko. Podjetja so imela še leta 2008 pri bankah izposojenih več kot 20 milijard evrov, danes pa je ta znesek več kot dvakrat manjši. Po zadnjih podatkih Banke Slovenije je skupen obseg posojil nefinančnih družb avgusta komajda presegel 8,5 milijarde evrov.

Preberite, ali bo dolžniški balon vseeno počil? ...

Več iz rubrike

ikonomija

Lahko Kitajska pokori Zahod?

Je omrežje 5G pošast, zaradi katere bodo kokoši prenehale nesti jajca?

ikonomija

Walmart se z »ubijalsko storitvijo« podaja na splet

Walmart bo še ta mesec zagnal spletno storitev Walmart+. Ta je predstavljena kot konkurenca Amazon Primu in je že povzročila skok vrednosti delnic Walmarta.

ikonomija

Bazne postaje 5G sevajo manj kot gospodinjski aparati

Če se ne bojimo sušilnika za lase ali brezžičnega usmerjevalnika, potem ni nikakršnega razloga, da bi povzročali paniko okoli nove tehnologije.

ikonomija

Nič več Visa in Mastercard - prihaja vseevropski plačilni sistem

Šestnajst glavnih bank v Evropski uniji bo uvedlo vseevropski plačilni sistem, ki bo postal alternativa velikanom kot sta Visa in Mastercard ter zmanjšal grožnjo s strani kitajskih in ameriških BigTe…

Komentarji: