Sklepanje poslov na ZOI 2018 po slovensko

Ni športnega dogodka brez uspešnega sklepanja poslov. Tudi v Slovenski hiši sredi Pjongčonga.
Fotografija: arhiv OKS
Odpri galerijo
arhiv OKS

Zimske olimpijske igre 2018 v očeh slovenskih gospodarstvenikov.

Aleš Poljanšek, direktor komerciale in trženja v Alpini

Zimske olimpijske igre v Pjongčangu so bile za Alpino že desete po vrsti. Ponovno smo bili partner Slovenske hiše in opremljevalec Olimpijskega komiteja Slovenije, zelo pomembno vlogo je imela tudi naša tekmovalna služba, ki je na tekmah skrbela za opremo vrhunskih športnikov. Letos je v čevljih Alpina tekmovalo približno 70 tekmovalcev v treh disciplinah.

V Slovenski hiši smo organizirali Alpinin dogodek, na katerega smo povabili poslovne partnerje, tudi iz Južne Koreje, ter nekaj najboljših tujih in slovenskih športnikov, ki tekmujejo v naših čevljih. Dogodek je bil po naši oceni zelo uspešen. V hiši je bilo tudi neformalno srečanje z Borutom Pahorjem, a prav dosti z njim nismo sodelovali. Poudariti moram pozitiven odziv na najnovejše modele obutve Alpina, razstavljene v Slovenski hiši skupaj z Elanom in drugimi partnerji, največ pozornosti so bili deležni naši smučarski in lovski čevlji z inovativnim sistemom gretja Intemp.

Prav tako so nas navdušili korejski organizatorji, ki so bili zelo prijazni in so ob težavah rade volje priskočili na pomoč. Naprednost azijskega gospodarstva je vidna prav v razsežnostih pokroviteljev dogodka, med njimi so izstopali proizvajalci avtomobilov, domača Kia in Hyundai ter japonska Toyota, giganta elektronike Samsung in Panasonic ter Alibaba. Digitalizacija je bila opazna na več področjih, skoraj povsod je bil na voljo brezplačen dostop do interneta, tako na prizoriščih kot v namestitvah, celo na avtobusih, ki so prevažali tekmovalce in gledalce.

arhiv OKS
arhiv OKS

Janez Škrabec, direktor Rika

Azija oziroma Daljni vzhod ni primarni trg podjetja Riko, vendar kljub temu negujemo pomembno sodelovanje s partnerji iz te regije. Prav zato izkoristimo vsako priložnost za obisk, da poglobimo znanje in širši vtis o Aziji in posameznih regijah. Zelo sem vesel, da sem si ogledal podjetje Kolektor Sinyung ter se prek njega od blizu seznanil s poslovno kulturo in ozračjem v Južni Koreji. Omenjeno podjetje je dokaz, da je južnokorejski trg naklonjen povezovanju s poudarkom na lokalni prisotnosti in negovanju neposrednih oziroma osebnih poslovnih stikov. Uspeh podjetja Kolektor Sinyung, ki se je uveljavilo v tej regiji kot dobavitelj v avtomobilski industriji, to dokazuje. Vsekakor nam je gostoljubje Stojana Petriča in ekipe Kolektorja bolj neposredno približalo ta trg, ki velja za najbolj dinamično gospodarstvo v svetovnem merilu. Za razvijanje perspektiv za domače gospodarstvo na tem trgu je nekaj naredil že predsednik Borut Pahor, vendar bo brez proaktivnega pristopa gospodarskih družb to ostalo brez pravega epiloga. Žal imam s tem trgom premalo izkušenj in znanja, da bi si drznil napovedati prihodnje stanje. Za zdaj uspeva, konjunktura se nadaljuje tudi po svetovni krizi.

arhiv OKS
arhiv OKS

Blaž Lazar, vodja tekmovalne službe v Elanu

Obisk Pjongčanga v podjetju Elan ocenjujemo za intenzivnega in seveda zelo uspešnega, saj je bil poplačan z odličji Elanovih tekmovalcev. Med olimpijskimi igrami smo se sestali tudi s partnerji Elana v Koreji in navezali nove stike za morebitna poslovna partnerstva. V Južni Koreji smo navzoči že vrsto let, tako da je bilo naše sodelovanje usmerjeno v podporo športnikom in lokalnemu partnerju pri krepitvi blagovne znamke Elan na korejskem trgu. Bili smo tudi partner Slovenske hiše v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer smo, skupaj z lokalnim centrom za izposojo, zagotovili testno floto alpskih smuči.

Korejci so na nas naredili velik vtis, zimske olimpijske igre pa ostajajo v Aziji. Največji trg, kar zadeva zimske športe, je za nas Kitajska, res veliko obeta in veseli nas, da smo že dolgo navzoči na njihovem trgu, tam bodo zaradi OI 2022 prihodnja štiri leta razvojno zelo zanimiva. Za Elan so v Aziji ključni japonski, kitajski in korejski trg, ki so v marsičem drugačni od evropskih ali severnoameriških, zato si želimo biti še bolj intenzivno vključeni vanje, pri čemer tako posel kot trženjski splet seveda ustrezno prilagajamo trgu.

arhiv OKS
arhiv OKS

Stojan Petrič, predsednik sosveta Kolektor Group

Moj obisk olimpijskih iger v Pjongčangu ni bil le športne narave, temveč je imel velik poudarek na povezovanju s poslovnimi partnerji, s katerimi sem se srečal na prijateljski tekmi Slovenija – Koreja. Čong Mong Von je predsednik korejske hokejske zveze in skupine Mando Corporation, ki deluje na področju proizvajalcev delov za avtomobilsko industrijo. Za primerjavo: podjetje je podobno Boschu v Evropski uniji, je približno desetkrat večje od Kolektorja in ima več kot 15.000 zaposlenih. Poleg predsednika skupine sem se srečal s predsednikom pridruženega podjetja Mando Brose. Ti so naš neposredni kupec. Dogajanje na OI ocenjujem kot zelo pozitivno, saj je po tem srečanju poglobitev prihodnjega poslovnega sodelovanja med podjetjema Kolektor Sinyung in Mando Brose še bolj realna. Na odprtje Slovenske hiše smo povabili tudi dva naša večja kupca, pri čemer seveda ni šlo brez komercialnih pogovorov. Ob odhodu iz Južne Koreje sem se prav tako poslovno srečal s predsednikom Hyundaia, našega največjega kupca.

Pravi srčni utrip olimpijskih iger sem podoživljal s poslovnimi partnerji, športniki in predstavniki naše politike, predvsem z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič ter našo ambasadorko Simono Leskovar. Obe sta lepo zastopali našo državo in odprli marsikatera vrata mednarodnega sodelovanja.

Morda bi dodal, da bi bil uspeh Slovenije na OI z gospodarskega in političnega vidika še večji, če bi predsednik Borut Pahor svoj obisk načrtoval z nami. V Južni Koreji smo že več kot 20 let in skupaj bi lahko naredili mnogo več. Žal se je zopet pokazalo, da naša najvišja politika nima posluha za take priložnosti. Upam in pričakujem, da bo čez štiri leta na Kitajskem bolje.

arhiv OKS
arhiv OKS

Martin in 
Jure Jezeršek, Jezeršek gostinstvo

Kot eni od uradnih partnerjev Slovenske hiše smo predstavljali slovensko gospodarstvo in turizem in to izkušnjo bi opisali kot odlično poslovno priložnost. Ponosni smo, da je Jezeršek gostinstvo v Slovenski hiši pod mednarodno blagovno znamko SORA – Creative Catering by Jezeršek skrbelo za vrhunsko kulinariko na raznovrstnih dogodkih in ob sprejemih slovenskih dobitnikov medalj.

Med drugim so nas obiskali monaški Princ Albert II., nekdanji generalni sekretar OZN Ban Ki Mun, dolgoletni športni direktor Ferrarija v formuli ena Jean Todt in legendarni ukrajinski atlet Sergej Bubka.

Izbrani ekipi profesionalnih kuharjev in natakarjev se je pridružil tudi študent, ki smo ga v sodelovanju z OKS izbrali med več kot 50 prijavljenimi na razpis Z Jezerški v Slovensko hišo 2018. Namen razpisa je bila promocija gostinskega poklica kot lepega in reševanje problematike zaposlovanja na tem področju. V Slovenski hiši so potekala srečanja med aktualnimi in nekdanjimi olimpijci, najpomembnejšimi predstavniki športnih panog in olimpijskih komitejev, poslovneži, gospodarstveniki in številnimi drugimi.

Med drugim so nas obiskali monaški Princ Albert II., nekdanji generalni sekretar OZN Ban Ki Mun, dolgoletni športni direktor Ferrarija v formuli ena Jean Todt in legendarni ukrajinski atlet Sergej Bubka. Zelo smo zadovoljni. Na nas so dober vtis naredili tudi Korejci, ki so zelo prijazni, gostoljubni, odprti, vedoželjni. V naši restavraciji na Blejskem gradu večkrat gostimo korejske turiste, predvsem spomladi in jeseni, ko zapolnijo kapacitete zunaj glavne turistične sezone, zato je za nas razumevanje njihove kulture zelo pomembno.

Če je bila še pred nekaj leti Azija sinonim za nizkokakovostno proizvodnjo, se je to do danes zelo spremenilo. Južna Koreja je postala tehnološki velikan, z visokim standardom in neverjetnim razvojem gospodarstva, znana je tudi po številnih multinacionalkah, kot so Samsung, Kia in Hyundai. Azija vodi razvoj globalnega visokotehnološkega gospodarstva in temu Evropa ne more slediti, vse težje mu sledi tudi Amerika. Če dobro opazujemo svojo okolico, lahko hitro naštejemo veliko azijskih tehnoloških znamk, ki nam krojijo vsakdanjik, pa naj gre za avtomobile, pametne telefone ipd. Po našem mnenju to ne pomeni večje škode za gospodarstvo EU, morda zgolj za nekatere panoge, gre pa za priložnosti za storitvene dejavnosti, kot je turizem, kar je v Sloveniji mogoče čutiti, saj prilivi od azijskih turistov v zadnjem času rastejo nadpovprečno.

Več iz rubrike

ikonomija

Kakšen Rolex - to so ure na katere prisegajo najbogatejši

Čeprav so drage ure že od nekdaj simbol bogastva pa temu pogosto ni tako. Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates s ponosom nosijo poceni ure.

ikonomija

Slovenija je nova podpisnica Rimske deklaracije

Slovenska digitalna koalicija je podpisala futuristično Rimsko deklaracijo, ki jasno spodbuja tehnološki razvoj, predvsem pa poudarja pomembnost računalništva in informatike v šolstvu.

ikonomija

Nakupovalna platforma Shoppster debitira v Srbiji, jeseni bo predstavljena v Sl…

V Sloveniji bo zaživela nova nakupovalna platforma United Group shoppster.com.

ikonomija

Nasvidenje stari LTE, dobrodošla pametna mesta 5G

Med številnimi novostmi prihodnosti, ki jih bo omogočil 5G, bodo pametna mesta ena najbolj revolucionarnih.

Komentarji: