Siemens in Alstom združujeta moči v boju proti kitajski konkurenci

Podjetji sta z včeraj izvedeno transakcijo združili logistični del posla v novo ustanovljeno divizijo, v kateri bosta imeli polovična deleža.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Siemens je včeraj sporočil, da je na področju mobilnosti - tudi železniškega prometa - združil moči s svojim francoskemi tekmecom Alstomom. Posel s prenosem delnic je bil sklenjen včeraj.

"Enakovredna francosko-nemška združitev predstavlja močan signal, da smo evropsko idejo postavili na visoko mesto. Skupaj z našimi prijatelji v Alstomu smo s poslom ustvarili dolgoročnega evropskega prvaka v železniški industriji, naše stranke po vsem svetu pa bodo s tem dsobile bolj inovativnega in konkurenčnega partnerja" je dejal Joe Kaeser, predsednik in generalni direktor Siemens AG.

"Globalni tržni prostor se je v zadnjih letih znatno spremenil. Glavni tekmec v Aziji je spremenil dinamiko svetovnega trga, digitalizacija bo ima velik vplival na prihodnost mobilnosti. Le skupaj lahko ponudimo več možnosti za naše stranke, zaposlene in delničarjem na odgovoren in trajnosten način," je dodal Kaeser.

"Danes je ključni trenutek v zgodovini Alstoma. Z družitvijo smo le potrdili svoj položaj kot vodilna platforma za konsolidacijo železniškega sektorja. Mobilnost je danes eden najpomemebnejših svetovnih izzivov. Načini prevoza v prihodnosti morajo biti čisti in konkurenčni. V kombinaciji s Siemensom bomo na vseh kontinentih razširili železniški promet, tehnološko znanje in edinstveno pozicioniranje na podorčju digitalnega prevoza, s čimer bomo strankam in državljanom omogočili pametnejše in učinkovitejše sisteme za soočanje s problemi mobilnosti v mestih. Z združitvijo izkušenih ekip Siemens Mobility in inovativnega strokovnega znanja z našim, bo novi subjekt ustvaril vrednost za kupce, zaposlene in delničarje," pa je povedal Henri Poupart-Lafarge, predsednik in izvršni direktor družbe Alstom SA. "Ponosen sem, da vodim ustanovitev takšne skupine, ki bo nedvomno oblikovala prihodnost mobilnosti," je še dejal.

Podjetji na leto pričakujeta sinergij v vrednosti 470 milijonov evrov.  Reševanje problema ogljičnega odtisa daje združenemu podjetju priložnosti za rast na  Bližnjem vzhodu ter v Afriki, Indiji ter v Srednji in Južni Ameriki, kjer je prisoten Alstom, ter na Kitajskem, ZDA in Rusija, kjer je prisoten Siemens.

Siemens-Alstom, ki bo imel približno 62.000 zaposlenih, bo postal drugi največji proizvajalec železniških vozil in lokomotiv takoj za kitajsko korporacijo CRRC. Po letih rivalstva med evropskimi podjetji, je dogovor med njima v poslovni svet odjeknil kot pozitivna novica, ki pa je bila pričakovana že nekaj časa.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

ikonomija

Gary Vaynerchuk: »Za večjo srečo prilagodite pričakovanja osebnega dohodk…

Belorusko-ameriški milijonar je prepričan, da bi mladi podjetniki morali za večji uspeh premisliti svoje sanje in realno prilagoditi pričakovanja osebnih dohodkov.

ikonomija

Digitalna koalicija podprla aplikacijo za sledenje okužb

Vodilno slovensko združenje za digitalizacijo Slovenije izraža podporo uporabi mobilne aplikacije Covid 19, ki bi omejila možnosti prenosa okužb. Vse več je tudi pobud za ustanovitev nacionalne skupi…

Komentarji: