Rudarjenje bitcoinov porabi več elektrike kot Danska

Pri pridobivanju kriptovalut, kot je bitcoin, v vrednosti enega dolarja porabimo trikrat več energije kot pri izkopavanju zlata enake vrednosti, so ugotovili raziskovalci ameriškega znanstvenega inštituta Oak Ridge Institute. Letošnja poraba energije za rudarjenje bitcoina bi lahko presegla porabo Danske.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Čeprav se je že začelo govoriti o zatonu kriptovalut, trenutno obstaja na stotine virtualnih valut in nešteto grozdov strežnikov po vsem svetu, ki neprestano rudarijo, so pred kratkim ugotovili na Univerzi v Cambridgeu. Več kot polovica jih je na Kitajskem.

Rudarjenje virtualnih valut, ki imajo vrednost tudi v resničnem svetu, ima torej skrito ceno, ki je redkokdaj izmerjena ali upoštevana. Dobili smo popolnoma novo industrijo, ki letno porabi več energije kot marsikatera država.

"Za zdaj kaže, da bo bitcoin letos porabil več energije kot Danska," je dejal Max Krause, raziskovalec z Oak Ridge Institute, ki spada pod ameriško ministrstvo za energijo,ki je tudi glavni avtor študije o energetski porabi bitcoinov, objavljene v znanstveni reviji Nature Sustainability.


Danska je leta 2015 porabila 31,4 milijarde kilovatnih ur elektrike, za rudarjenje bitcoinov pa je bilo do 1. julija porabljenih že približno 30,1 milijarde kilovatnih ur, so ugotovili raziskovalci.

"Želeli smo ozavestiti ljudi o potencialnih okoljskih stroških rudarjenja kripto valut," je dejal Krause in dodal, da tudi drugi digitalni izdelki, kot so filmi, glasba in video posnetki, vključujejo merljive okoljske stroške.

Poraba energije za rudarjenje kriptovalut je do trikrat višja kot pri izkopavanju zlata, platine ali bakra. Bolj potratno je le izkopavanje aluminija.


Trenutna tržna vrednost stotih glavnih kripto valut je po podatkih spletne strani coinmarketcap.com približno 200 milijard ameriških dolarjev oz. 175 milijard evrov, pri čemer bitcoin prispeva več kot polovico vrednosti.

 

 

Več iz rubrike

Komentarji: