Robotska podjetja za potrošnike povozila vojaška

Svetovni trg robotov in robotike raste hitreje od napovedi. Skladno s tem je svetovna svetovalna hiša Boston Consulting Group (BCG) napovedi izpred treh let, da bomo za robote do leta 2025 odšteli 67 milijard, popravila na 87 milijard dolarjev.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Povpraševanje po robotiki narašča ne le v industrijskem sektorju, ampak tudi med potrošniki. Med slednjimi bo povpraševanje po robotiki doseglo 23 milijard dolarjev, kar je 156-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjimi napovedmi. Kako potrošniki prispevajo k porastu povpraševanja? »Z uporabo samo-vozečih avtomobilov, pametnih naprav doma, ipd.,« je ob izidu raziskave dejal Vlad Lukic, soavtor raziskave in partner pri (BCG).

Čisti tla in jarke, dela družbo, …

V zgolj enem letu (od 2014 do 2015) se je zasebno investiranje v robotiko potrojilo. Podžgale so ga podajajoče cene, hitro napredujoče zmogljivosti in komponente, ki se lahko uporabljajo v veliko širšem obsegu industrij in naprav, kot je bilo sprva predvideno. Po zaslugi več faktorjev roboti danes čistijo tla, jarke, inštruirajo otroke, so varnostniki doma, ponekod po svetu pa tudi pomočniki v domovih za ostarele in v medicini.

Vsi sektorji zaostajajo za potrošniškim

Posledično je vzniknilo ogromno podjetij, ki se ukvarjajo z robotiko. Od leta 2012 se je v potrošniškem sektorju pojavilo 40 odstotkov novih robotskih podjetij, ki presegajo rast v vojaškem, trgovinskem in industrijskem sektorju. Vojaški sektor predstavlja 26 odstotkov novih robotskih podjetij, gospodarski sektor 24 odstotkov, industrijski sektor pa le 10 odstotkov, kaže analiza BCG.

Vsi omenjeni sektorji bodo posledice razvoja čutili, ko bodo ljudje začeli kupovati robote, pravi Alison Sander, soavtorica analize. »Ko bodo ljudje dejansko dovzetni za robote v vsakdanjem življenju – ko bodo cenili, da čistijo, sesajo, se pogovarjajo in v pisarnah opravljajo dela – se bo povpraševanje še dodatno povečalo. Slednje bo v robotiko pritegnilo še več investicij.«

Več iz rubrike

ikonomija

V rokah enega odstotka kmetovalcev kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč po svetu

Lastništvo kmetijskih zemljišč je vse bolj neenakomerno porazdeljeno, tako je danes vse večji delež svetovnih kmetijskih zemljišč v rokah peščice.

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

Komentarji: